Viherkasvien kaverit

Pieni kukkaruukun reunalle asetettava hahmo sai verkkokaupassani suomenkielisen nimen ruukkukaveri. Nämä kivat pienet figuurit sopivat kiipeilemään viherkasvien ruukkuihin, mutta niitä voi käyttää myös puutarhassa.

Ruukkukaverien materiaali on säänkestävää polyresiiniä. Polyresiini on muovin ja kiviaineksen sekoitus. Se on ominaisuuksiltaan ja tunnultaan hieman kuin keramiikkaa. Polyresiiniä käytetään paljon koriste-esineissä ja puutarhapatsaissa. Ruukkukavereiden maalaus on sateen ja UV-säteilyn kestävä.

Ruukkukaverita löytyy Puutarhurin Majan verkkokaupasta useita erilaisia. Aiheissa ihastuttavat mm. Beatrix Potterin Petteri kaniini sekä Kaislikossa suhisee satujen hahmot. Valikoimasta löytyy myös useita koirarotuja, lepakoita, lohikäärme, dinosauruksia, kissa, etana, laiskiainen, mangusti, orava ja monta muuta hauskaa eläintä. Täältä löydät koko valikoiman: Ruukkukaverit ja ruukkutassut.

skotlanninterrieri aiheinen koira patsas ruukkukaveri

PS. Monenlaisia viherkasvien kavereita ja muita viherkasviaiheisia tuotteita löytyy myös ystäväni Sarin Kasvikupla verkkokaupasta! Käy kurkkaamassa.

Esimerkiksi tämä söpö kimalainen kasvikamu löytyy Kasvikupla verkkokaupasta.

Tästä pääset Kasvikupla.fi verkkokauppaan:

Mitä lahjaksi äidille? – 5+2 kivaa lahjaideaa

Äidin lahja on monelle tärkeä hankinta, mutta sopivan lahjan keksiminen saattaa olla vaikeaa. Mitä ostaa äidille jolla on jo kaikkea? Muistamisessa ajatus on tärkein ja lahja ei tietenkään ole pakollinen hankinta, mutta usein haluamme ilahduttaa läheisiämme jollain mukavalla konkreettisella asialla. Helpottaakseni tehtävääsi keräsin 5 + 2 kivaa lahjaideaa äidille.

1. Invase kukkatuki Aalto maljakkoon

Invase kukkatuki  on ollut vuodesta toiseen yksi suosituin hankinta äitienpäivälahjaksi. Aaltomaljakon omistava äiti tai anoppi ilahtuu takuulla tästä erikoisesta ja kätevästä lahjasta. Akryylimuovista valmistettu kokoontaittuva maljakkotuki on nerokas keksintö. Sen ansiosta maljakkoon on helppo asetella kukkia ja aaltomaljakkoa tulee käytettyä aiempaa useammin.

Kukkatuki sopii isoon 16 cm korkeaan aaltomaljakkoon. Tämä koko on yleisin aaltomaljakko. Tukea voi käyttää myös muissa maljakoissa. Jos äitisi pitää kukka-asetelmien teosta, katso myös perinteiset kukkasiilit ja muut tuotteet kukka-asetelmien tekoon.

2. Tiilimuotti

Jos äitisi pitää rustiikkisista ja vanhoista asioista voi vanha tiilimuotti olla hänelle juuri oikea lahja! Jokainen yksilö on uniikki ja viehättävän persoonallinen, ihan samoin kuin kaikki äidit.

Voit kerätä tiilimuottiin pieniä omaa äitiäsi ilahduttavia asioita. Tässä muutama idea:

  • Täytä tiilimuotti hemmottelutarvikkeilla kuten kasvonaamio, hyvän tuoksuinen saippua ja jalkakylpysuola
  • Istuta tiilimuottiin kauden kukkia, muista vuorata se ensin muovilla
  • Laita muottiin mukava kirja ja kaunis kahvikuppi
  • Kerää tiilimuottiin äidin lempiherkkuja tai leivo itse vaikkapa pikkuleipiä

3. Kasvoruukku

Neito kasvoruukusta saat upean ja erilaisen lahjan äidille! Voit laittaa ruukkuun valmiiksi kauniin kasvin. Ruukkuun sopivat huonekasvit, kukat ja yrtit. Jos haluat jotain todella mieleenpainuvaa, vie ruukku kukkakauppaan, jossa floristi taikoo neidolle hiuksiksi tai kukkaseppeleeksi kauniin kukka-asetelman. Mikään ei estä sinua tekemästä ruukkuun asetelmaa ihan itse. Aseta ruukkuun oasis sieni ja pistele siihen leikkokukkia, oksia tai luonnonkukkia makusi mukaan.

Ruukkuja on saatavana kaksi eri kokoa: 27 cm korkea ja 21 cm korkea ruukku. Ruukut on valmistettu betonista, joten niitä voi käyttää myös ulkona.

4. Lungo kastelukannu

Lungo kastelukannu on myös kestosuosikki äidin lahjaksi. Kahvipannun muotoinen kastelukannu onkin monen puutarhanhoitoa harrastavan äidin lahjatoivelistalla. Näitä kauniita kastelukannuja löytyy kahdessa koossa ja neljässä värissä. Isompi 12 litrainen kannu sopii puutarhaan, lavaviljelmien kasteluun ja kasvihuoneeseen. Pienempi 8 litrainen toimii hyvin terassilla, parvekkeella, ruukkupuutarhassa ja isojen huonekasvien kastelussa.

5. Neulahuovutus askartelupaketti

Tekeminen on aina mukava lahja. Skotlannissa valmistetut Crafty Kit Companyn neulahuovutuspaketit sisältävät tarvikkeet ja kuvalliset ohjeet neulahuovutetun eläimen tai neulahuovutetun taulun tekemiseen. Olemme suomentaneet kaikkien pakettien ohjeet. Paketteja löytyy sekä aloittelijoille että jo hieman neulahuovutusta harrastaneille. Tästä saattaa alkaa jopa uusi harrastus!

Kettu neulahuovutuspaketti on hieman haastavampi ja se sopii käsitöitä harrastavalle tai neulahuovutusta jo hieman kokeilleelle.

Siili sopii ensimmäistä kertaa neulahuovutusta kokeilevalle. Paketti sisältää tarvikkeet ja kuvalliset ohjeet siilin tekemiseen.

extra vinkki: kortti

Tämä vinkki voi kuulostaa tylsältä, mutta on usein hyvin mieluinen muistaminen. Paras kortti on sellainen, jossa on jokin ajatus takana. Se voi olla valmiiksi ostettu kortti, jonka kuva tai teksti sopivat juuri äidille tai itse tehty kortti, johon on nähty aikaa ja vaivaa. Käytä mielikuvitusta ja rakkautta myös kortin tervehdyksen kirjoittamiseen.Pieni kasviaiheinen kielo sisustus juliste.

Jos et pääse itse viemään korttia sen lähettäminen tavallisella postilla on jo iloinen yllätys itsessään. Kortin voit tehdä myös sähköisenä tai videotervehdyksenä. Hauska yllätys voisi olla myös itse tehty äitienpäivä tai synttärilehti äidille. Lehteen voi tehdä vaikka pieniä artikkeleita yhteisistä menneistä mukavista tapahtumista, ristikon, kivoja kauden mukaisia askarteluvinkkejä ja koota muutamia kauniita runoja.

extra vinkki: yhteistä aikaa

Tämä on ehkä kaikkein toivotuin lahja! Yhteinen kiireetön aika voi olla kaikkein paras lahja. Mieti mistä sinun äitisi pitää tai millaisia haaveita hänellä on. Kun olet keksinyt vastauksen, pohdi miten voisit toteuttaa haaveen. Sen voi tehdä ihan pienesti tai jättiyllätyksenä, riippuen ihan siitä miten paljon aikaa ja muita resursseja sinulla on käytettävissä. Joka tapauksessa lahja on varmasti ilahduttava!

Tässä muutama vinkki yhteiseen tekemiseen:

  • Tee äidin kanssa kirppiskiertue. Voitte halutessanne miettiä sille jonkin teeman ja budjetin ja tehdä mukavia löytöjä sen pohjalta.
  • Viettäkää kahvihetki äidin mielen mukaan. Se voi olla vaikka hienot leivoskahvit, kahvit vanhan opiskelukaupungin kahvilassa, torikahvit aamuvarhaisella tai termarikahvit puistossa.
  • Tehkää jotain arkista kuten ikkunanpesu yhdessä. Työn ohessa on mukava rupatella ja lopuksi ihailla työn tulosta yhdessä.
  • Tarjoudu äidille puutarha-apulaiseksi. Työ voi olla jonkin uuden istutusalueen tai kasvin istutusta tai ihan mitä tahansa puutarhahommaa missä äitisi tarvitsee apua. Anna äidin päättää.
  • Menkää yhdessä jollekkin kurssille. Kurssi voi olla kädentaitoihin liittyvä tai vaikka kielikurssi.

Jos et löytänyt mieleistä lahjaideaa näistä vinkeistä, kurkkaa löytyisikö se Puutarhurin Majan koko valikoimasta:
https://puutarhurinmaja.fi/tuote-osasto/_kaikki/

Pieni lukunurkkaus Cottagecore tyylillä

Kukkakuoseja, luonnonmateriaaleja, kauniisti kuluneita pintoja, kiireetöntä puuhastelua ja puutarhanhoitoa, leipomuksia ja käsitöitä. Cottagecore on ihanaa ja yksinkertaisen kaunista eloa! Cottagecoren voisi vapaasti suomentaa mökkityyliksi. Toki mökkityyli ei kuulosta läheskään yhtä viehättävältä kuin Cottagecore.

Puutarhahaaveilujeni kohteena on jo pitkään ollut englantilainen Cottage Garden tyylinen puutarha. Cottagecore vie tuon puutarhatyylin vielä hieman pidemmälle sisustukseen ja ihan kokonaiseksi elämäntavaksi. Cottagecore kuvaa hyvin myös Puutarhurin Majan ajatusta ja arvoja. Puutarhurin Majahan on saanut inspiraationsa pienestä siirtolapuutarhamökistä, jonka omistin aiemmin.

Harvoin koko sisustus on yhtä tiettyä tyyliä, vaan kerroksellinen yhdistelmä ja usein jonkinlainen kompromissikin asukkaiden yhteisestä mausta ja elämäntyylistä. Erilaisia sisustustyylejä on kuitenkin kiva käyttää inspiraation lähteenä. Tätä juttua varten sisustin Puutarhurin Majan verkkokaupan tuotteilla pienen Cottagecore tyylisen lukunurkkauksen toimistooni.

Tanskalaisen Ib Laursenin tikkitäkit sopivat tyyliin täydellisesti. Näitä täkkejä tulee uudet kuosit pari kertaa vuodessa. Olen ihastellut miten hienosti malliston uudet ja vanhat täkit sopivat aina kuvioiltaan yhteen, vaikka ne ovatkin usein ihan erilaisia! 130 x 180 cm kokoiset peitot ovat monikäyttöisä ja niitä voi käyttää torkkupeittoina, sohvanpäällisinä tai vaikka keinutuolinmattona kuten tässä.

Kirjat ja lukeminen kuuluvat tietysti cottagecore tyyliin. Kauniit kirjat saavat olla esillä osana sisustusta rennosti pinoissa tai kirjahyllyyn erilaisten tyyliin sopivien koristeiden kanssa aseteltuina. Nämä kasvikirjojen näköiset kirjat ovat oikeasti laatikoita! Kirjalaatikkoon piiloutuvat vaikkapa kaukosäätimet tai laturit.

Kuvassa alempana oleva Botany kirjalaatikko on 2 eri kokoisen laatikon setti. Ylempänä olevassa saniaiskuvioisessa kirjalaatikossa on kauniit vanhansävyiset värit.

Rustiikkisen näköinen Neito kasvoruukku sopii ruukuksi huonekasveille ja kukille tai hieman erikoisemmaksi säilytyspurkiksi vaikkapa siveltimille. Näitä löytyy kahta kokoa, tässä pienempi Neito ja saatavana on myös isompi 27 cm korkea kasvoruukku. Kukat saavat olla isossa osassa. Niitä tuodaan maljakon lisäksi tekstiileihin, astioihin ja koristeisiin.

Mökkityyliin sopivat belgialaiset gobeliinityynyt on tehty perinteisellä jacquard -kudontatekniikalla. Kuviot eivät ole painettuja vaan ne muodustuvat erivärisistä kude- ja loimilangoista. Nämä ovat tosi upeita! Tässä tyylissä saa yhdistää rohkeasti eri kuoseja ja kuvioita. Tähänkin voisi kettu tyynyn kaveriksi yhdistää vielä vaikka ruudullista tweed-kuosia eikä olisi yhtään liikaa.

Huonekalutkin saavat olla elämää nähneitä ja eriparisia. Tyyliin sopivat aidot puuhuonekalut ja rottinki. Seinille voi ripustaa esimerkiksi ristipisto- ja kanavatöitä, kukkamaalauksia ja kasvitauluja. Näitä voi löytää yllättävän edullisesti myös kierrätyskeskuksista ja kirpputoreilta.

Tässä oli omia ajatuksiani cottagecore tyylistä, toivottavasti sait inspiraatiota omaan sisustukseesi!

Gardena NatureUp! – Puutarha pieneen tilaan

Tykkään ajatuksesta, että puutarhan voi perustaa melkein minkä kokoiseen tilaan tahansa. Monta puutarhahaavetta on mahdollista toteuttaa omalla parvekkeellakin. Unelmien pikkupuutarhan rakentaminen vaatii hieman mielikuvista ja tilaa säästäviä ratkaisuja. Sain testattavaksi aiheeseen liittyvän mielenkiintoisen tuotteen.

Gardenan NatureUp! perussarjaan kuuluu kolme laatikkoa. Pystypuutarhaa voi myöhemminkin helposti kasvattaa ylös ja sivuille päin.

Gardenan NatureUp! on elementeistä koottava pystypuutarha. NatureUp! pystypuutarha kootaan päällekkäin pinottavista säänkestävistä muovilaatikoista. Pystypuutarhasta voi tehdä haluamansa korkuisen ja sen voi sijoittaa lattialle tai kiinnittää seinälle mukana tulevilla kiinnikkeillä. Kokoamiseen ei tarvita työkaluja ja puutarhaa voi halutessaan myöhemmin laajentaa.

Ihastuin erityisesti NatureUp! pystypuutarhan monikäyttöisyyteen ja muunneltavuuteen. Gardenan sivuilta löytyy hyviä istutusvinkkejä pystypuutarhaan sekä kivat esimerkki-istutukset erilaisiin olosuhteisiin. Englanninkielisestä pdf-tiedostosta löytyy vielä lisää kasviehdotuksia aurinkoon, puolivarjoon ja varjoon. Taulukko on jaettu kätevästi kukkiin, yrtteihin, vihanneksiin/hedelmiin sekä viherkasveihin ja kaikista löytyy sekä yksivuotisia, että monivuotisia vaihtoehtoja.

Ylimmän laatikon kansi ja laatikoiden aluslautaset ovat samanlaisia, joten järjestelmän kasvattaminen onnistuu helposti. Kansi toimii vaikka parkeen pienenä pöytänä tai säilytystilana!
NatureUp! pystypuutarhaan on saatavana myös automaattisen kastelujärjestelmä. Letku johtaa kasteluveden suoraan jokaisen kasvin juurelle.

Laatikko ja ruukkupuutarhojen kompastuskiveksi muodostuu usein kasvien vedensaanti. Pienessä tilassa kasvavat kasvit tarvitsevat säännöllisesti ja tasaisesti vettä voidakseen hyvin. Tavanomaisessa puutarhassa kasvit pärjäävät alkuvaiheen yli päästyään yleensä hyvin omillaan, mutta ruukkupuutarhan kasvit tarvitsevat kastelua läpi elinikänsä. NatureUp! pystypuutarhaan asennettava automaattinen kastelujärjestelmä ratkaisee parvekepuutarhurin kasteluongelman! Kasvit voi jättää hellekaudella yksin pidemmänkin loman ajaksi.

Kastelujärjestelmä ei välttämättä tarvitse juoksevaa vettä. Minulla on käytössä tavallinen sanko.
Pumppu sangossa. Minun pumppuni toimii sähköllä, mutta Gardenalla on mallistossa myös aurinkokennolla toimivia ratkaisuja.

Kasteluletkut voi kiinnittää suoraan vesipisteeseen tai jos juoksevaa vettä ei ole saatavana, voi kasteluun käyttää erillistä vesiastiaa (esimerkiksi sankoa) ja pumppua.  Järjestelmän letkut johtavat veden suoraan kasvin juurelle. Ylikastelun vaaraa ei ole, sillä ruukuissa on vedenpoistojärjestelmä, jonka kautta mahdollinen ylimääräinen vesi pääsee pois ruukusta. Kannattaa kurkata myös Gardenan muut loma- ja automaattikastelujärjestelmät. Tuotevalikoimasta löytyy mm. hieno aurinkokennolla toimiva AquaBloom kastelusarja.

Perussarjaan mahtuu yhdeksän kasvia, yhdeksän samaa tai kaikki erilaisia! Vain mielikuvitus on rajana. Minulla pystypuutarhassa kasvaa tänä kesänä mansikkamaa.

Minulla oli mietinnässä useampikin hyvä paikka omalle NatureUp! pystypuutarhalleni. NatureUp! sopisi hyvin paahteiselle parvekkeellemme tai siirtolapuutarhan keittiöpuutarhaan lavakaulusten kylkeen. Ideoista herkullisimmaksi muodoistui kuitenkin pystysuuntaan istutettu mansikkamaa! Mökin edusta on lämmin ja aurinkoinen, oikein mukava paikka pienelle mansikkamaalle.

NatureUp! pystypuutarhan kokoaminen oli helppoa. Projektin hankalimmaksi osuudeksi osoittautui yllättäen mansikan taimien saaminen. Poikkeuksellinen kevät oli saanut ihmiset innostumaan kotoilusta ja puutarhanhoidosta ja etenkin hyötykasvien taimet olivat myyty loppuun joka paikasta. Pitkän etsintäkierroksen päätteeksi taimet onneksi löytyivät ja pääsin perustamaan mansikkamaata. Hauskana ajankohtaan sopivana sattumana löytämäni mansikantaimet olivat lajikkeeltaan ’Koronaa’. ’Korona’ on kuvauksen mukaan Hollantilainen erinomaisen makea ja herkullinen mansikkalajike, jolla on pitkä satokausi.

Sain käyttööni myös pystypuutarhaan sopivan kastelujärjestelmän. Järjestelmässä kasteluputki asetetaan jokaiseen ruukkukerrokseen ja jokaisen kasvin kohdalla putkessa on reikä, josta kasvi saa vettä suoraan juurelleen. Kastelujärjestelmää kootessa piti pysähtyä hetkeksi lukemaan ohjetta, mutta systeemi selvisi varsin nopeasti ja putkien liittäminen pikaliittimillä toisiinsa kävi näppärästi.

Istutuslaatikoiden pohjalle laitoin salaojaksi kevytsoraa. Soran päälle tuli kasvualustaksi tavallista puutarhamultaa pussista. Mansikat istutin hieman vinoon. Jokaiseen kerrokseen tuli kolme tainta. Kun kerroksen taimet oli istutettu, asetin mullan päälle kasteluletkun. Ja sitten vaan seuraava kerros päälle ja samat hommat. Päällimmäiseksi tulevan kannen voi jättää halutessaan pois ja istuttaa ylimpään ruukkuun esimerkiksi tomaatteja!

Kokoaminen oli helppoa. Laatikot asetettiin aluslautasille ja laatikoiden koloihin napsautettiin pyöreät kiinnikkeet, jotka pitävät laatikot päällekkäin (keskimmäisen laatikon oikeassa reunassa kiinnike jo paikoillaan).
Koottu kastelujärjestelmä. Tästä näkee miten jokaiseen laatikkoon tulee oma kasteluletku. Kokoaminen tapahtui harmailla pikaliittimillä.
Laatikoiden pohjalle tuli kevytsoraa salaojaksi. Ylimääräinen vesi menee aluslautaselle.
Ensimmäinen kerros valmiina. Taimet istutetaan hieman etuviistoon.
Nyt ollaan päästy jo ylimpään kerrokseen. Tästä kerroksesta voi jättää kannen pois, jos haluaa istuttaa korkeita kasveja, kuten tomaatteja.

Pystypuutarha on ollut minulla nyt käytössä kesän ajan ja mansikat tuntuvat viihtyvän hyvin NatureUp! ruukuissaan. Pystypuutarhasta on tullut kivan näköinen viherseinä, kun mansikat ovat kasvaneet ja tuuhistuneet. Aurinkoisella seinustalla on vielä tilaa kasvattaa pystypuutarhaa. Yksi salaateille ja toinen yrteille. Vai laittaisinko sittenkin jotain ihanasti tuoksuvia kukkia, kuten laventelia tai mirrinminttua kissoille!

Kaupallinen yhteistyö: NatureUp! pystypuutarha ja kastelujärjestelmä saatu Gardenalta.

Ihanat pikkupuodit!

Koti asemalla -blogin Hennan koronaa ja pienyrittäjyyttä koskevan blogikirjoituksen inspiroimana päätin minäkin kirjoittaa muutaman sanan aiheesta. Olen viime päivinä huomannut, että tämä monella tapaa kurja tilanne on tuonut esille myös jotain tosi hienoa. Ihmiset ovat ihan oikeasti alkaneet auttaa toisiaan vaikeassa tilanteessa. Joskus pienelläkin avulla on tosi iso merkitys.

Naapurit käyvät kaupassa karanteeniin joutuneille ja riskiryhmiin kuuluville, työntekijät ja työnantajat tekevät yhteistyötä sopien mm. etätöistä ja muista poikkeusjärjestelyistä ja yrittäjät yrittävät löytää keinoja tukea toinen toistaan. Myös pienten yritysten asiakkaat tukevat yrittäjiä mahdollisuuksiensa mukaan esimerkiksi jättämällä pyytämättä palautusta peruttujen tapahtumien ja palvelujen maksuista tai tekemällä entistä enemmän ostoksia pienissä liikkeissä ja verkkokaupoissa.

Keräsin tähän muutaman oman suosikkini pienistä kivijalkaliikkeistä, joilla on myös verkkokauppa. Näiden jokaisen takana on yksi tai kaksi pienyrittäjää valmiina palvelemaan juuri sinua!

Kuva: Korson Aseman puoti

Korson Aseman puoti
Idyllisessä puutalomiljöössä Vantaan Korsossa sijaitseva Korson Aseman puoti on Koti asemalla -blogin Hennan oma sisustus- ja askartelupuoti.  Nykyään Korson Wanhaksi Asemaksi kutsuttu rakennus on aikoinaan toiminut VR:n henkilökunnan asuinkasarmina. Tiloissa toimii Korson Aseman puodin lisäksi kahvila ja toinen erikoismyymälä. Tässä Korsolaisten omassa olohuoneessa järjestetään myös kivoja kursseja ja tapahtumia. Puodin valikoima on mielestäni tosi onnistunut ja sieltä löytyy vaikka mitä ihanaa! Söpöstä Korson aseman puodista löytyy mm. kauniin värisiä Hamam-pyyhkeitä, aitoja puuleluja ja laadukkaita Dropsin neulelankoja. Itse olen haaveillut jo jonkin aikaa näistä kauniista Marokkolaisista sisätossuista siirtolapuutarhamökilleni.

Kuva: Oranssi Orava

Oranssi Orava
Pieni ekokauppa Oranssi Orava on toinen Korson Wanhan aseman puodeista. Puotia pitää ekokauppias Erika, jolta saat kaupan päälle hyvät neuvot tuotteiden valintaan ja käyttöön. Oranssin Oravan valikoimassa on huomattavan hyvä valikoima kotimaista luonnonkosmetiikkaa ja ekosiivoustuotteita. Puodilta löytyy myös monenlaisia vegaanisia nameja. Oranssin Oravan toiminnassa ekologisuus ja aitous tulee esiin ihan kaikkialla. Erika kuljettaa puodin paketteja peräkärryllisellä polkupyörällä ja puoti on sisustettu ihanilla vanhoilla kierrätyskalusteilla. Voit tehdä myös yhteisen verkkokauppatilauksen Oranssin Oravan ja Korson Aseman puodista!

Kuva: Room32

Room32
Ihanan erilainen sisutusliike Room32 on äidin ja tyttären yhteinen toteutunut unelma. Room32 on myymälät Lappeenrannassa sekä uusi viime vuonna avattu myymälä Helsingin ydinkeskustassa Fredrikinkadulla. Helsingin myymälä on hämmästyttävän hieno yhdistelmä kukkakauppaa, sisustusliikettä ja lahjatavaramyymälää. Näyteikkunakin on jo elämys, teemat vaihtuvat säännöllisesti ja myymälässä on aina jotain uutta nähtävää ja koettavaa. Room32 uuden verkkokaupan löydät täältä. Room32 on myös Frenchic Paint -kalkkimaalien virallinen jälleenmyyjä Helsingissä.

Kuva: DecoTime
Myös DecoTime putiikilta saat Frenchic kalkkimaalit. Kuvan tuolit maalattu väreillä Apple of My Eye ja Plum Pudding. Kuva: DecoTime

DecoTime
Hämeenlinnan kupeesta Hattulasta löytyy DecoTime sisustusputiikki. DecoTime putiikilta ja verkkokaupasta löytyy sisustustuotteiden lisäksi paljon muutakin ihanaa mm. koruja ja  asusteita. Tuotevalikoimassa on kaunis yhtenäinen linja ja tuotteet on laitettu viehättävästi esille. Myymälässä on somistettu kivoja huonemaisia tiloja, joista on mukava poimia ideoita omaan kotiin. DecoTimen Susanna tekee myös tilausompelua. Voit suunnitella ihanista kankaista Susannan kanssa itsellesi juuri oikean näköiset ja kokoiset verhot ja muut sisustustekstiilit. Hattulaan on mukava lähteä ostoksille vaikka vähän kauempaakin, sillä putiikilta löytyy kauniiden tuotteiden ja ideoiden lisäksi viihtyisä kahvila. Kahvilan valikoimasta löytyy myös vegaanisia ja gluteenittomia herkkuja!

Vihkokauppa
Tämä on Se Hämeenpuiston Vihkokauppa! Vihkokauppa on Tampereella vierailevan bujoilijan (bujo eli bullet journal on muistikirja, jonka sivut on ruutujen / viivojen sijaan kuvitettu pisteillä) tärkeimpiä käyntikohteita. Liike on täynnä erilaisia vihkoja, muistikirjoja, kalentereita, tarroja, teippejä ja kyniä. Vihkokaupassa vihko ei ole vain vihko, vaan mahdollisuus rakentaa itse ihan mitä tahansa mahtavaa! Bujosta voi tehdä vaikka muistikirjan puutarhasuunnitelmille (minulla on hankittuna jo yksi bujo tätä tarkoitusta varten) tai matkakumppanin elämänmuutokselle. Vihkokaupan Sandy kertoo esimerkiksi erilaisista paperilaaduista ja auttaa valitsemaan sopivan tussin sekä antaa aloittelevalle bujoilijalle hyviä vinkkejä alkuun pääsemiseksi. Myös verkkokaupasta löytyy kattavasti tietoa aiheesta.

Putiikki Vanhasta-Vannosta löytämäni kaunis Vanha Klaffipöytä siirtolapuutarhamökilläni.

Putiikki Vanha-Vanto
Minua ovat aina viehättäneet myymälät, joissa yhdistetään uutta ja vanhaa tavaraa. Putiikki Vanhassa-Vannossa tämä on toteutettu kivalla tavalla. Omenatarhan ympäröimässä vanhassa hirsitalossa Raisiossa sijaitsevassa putiikissa ei hyvällä tavalla heti erota mitkä tuotteista ovat vanhoja ja mitkä uusia. Värimaailma ja tunnelma on seesteinen sekä puodilla, että verkkokaupassa. Ostin jokin aika sitten Vanhan-Vannon verkkokaupasta vanhan klaffipöydän siirtolapuutarhamökilleni. Sain ihan erinomaisen hyvää palvelua Vanhan-Vannon Hennalta. Kysymyksiini vastattiin nopeasti ja kattavasti ja pöytä toimitettiin sovitusti kotiovelleni.

Kananlento
Kananlennon puodissa on eläimellisen hauska meininki! Valikoimassa on monenlaisia eläinaiheisia tuotteita. Puodista löytyy eläimiä linnuista liito-oraviin. On kissoja, koiria, pupuja, lehmiä, heppoja, susia, kilpikonnia, kettuja, karhuja, kaloja ja tietenkin kanoja! Yksi kivoimmista tuoteryhmistä on eläinaiheiset, melkein aidon näköiset pehmot. Kananlennon puoti sijaitsee Sipoossa ja se on avoinna kesäkaudella sekä sopimuksen mukaan. Kananlentoon voi törmätä myös eläimellisissä tapahtumissa ja messuilla. PS. 10 % puodin tuotosta menee eläimien hyväksi!

Omien suosikkieni lisäksi haluan mainita lopuksi vielä yhden puodin. Se on nimittäin yksi hyvän ystäväni Minnan suosikkiliikkeistä ja olen saanut sieltä hankittuja ihania lahjoja. Sisustus- ja lahjatavaraliike RIA sijaitsee Seinäjoen Hyllykalliolla. RIAn valikoima on runsas ja vaalean hempeä. Liikkeestä ja verkkokaupasta löytyy hyvä valikoima mm. lyhtyjä ja valokuvakehyksiä. RIAlla on myös ihan oma mallisto, josta löytyy kortteja pyyhenipsuja ja sisustuskylttejä!

PuuhaTarhan haastattelussa

Lämpenen ilmeisesti vähän hitaasti uusille some-alustoille. Viimeisin uuden kanavan haltuunotto taitaa olla kahden vuoden takaa, jolloin löysin Instagramin inspiroivan maailman. Nyt on yksi uusi kanava otettu haltuun. Puutarhurin Majan maailmassa uusi kanava ei tarkoita TikTokia, podcast-lähetyksiä, snapchatia  tai mitään vielä uudempaa, josta en ole todennäköisesti edes kuullut! Nyt on kyseessä jotain vähän vanhempaa. Ei sentään lankapuhelin, vaan oma Youtube-kanava!

Kanavalle on jo ladattu ensimmäinen videokin. PuuhaTarhan Mari Linnainsaari kävi helmikuussa piipahtamassa Tampereella Puutarhurin Majan varastopuodilla videokameransa kanssa. Mari kirjoittaa puutarhablogia ja julkaisee Youtubessa puutarha-aiheisia ”TiistaiTallenne”-videoita. Mari haastatteli minua TiistaiTallenteeseen ja teki haastattelusta lisäksi lyhyen tiivistelmän. Tämä tiivistelmä on nähtävissä  Puutarhurin Majan Youtube-kanavalla. Varsinaiset TiistaiTallenteet voi tilata itselleen PuuhaTarhan verkkosivuilta pientä vuosittaista kannustusmaksua vastaan.

Vielä pieni paljastus, ennen kuin pääset katsomaan videon. Minusta on tallennuttu vain valokuvia ja ääni.  En yksinkertaisesti uskaltanut esiintyä videolla! Olen tainnut aiemminkin kertoa, että olen kova jännittämään. Monille ihan tavallisetkin jutut, kuten uusien ihmisten tapaaminen tai tapahtumiin osallistuminen saattavat pelottaa minua etukäteen tosi paljon. Joten jo ajatuskin jostain normaalistikin jännittävästä, esimerkiksi suorasta radiohaastattelusta saa vatsani kääntymään nurin. Niinpä kerroin Marille jo etukäteen, että hän on tervetullut puodille kuvaamaan, mutta itse en halua esiintyä videolla. Tulimme Marin kanssa mukavasti juttuun ja vähän itselleni yllätyksenä huomasin suostuneeni pieneen äänihaastatteluun.

Olen töissä ja harrastuksissa joutunut / saanut moneen kertaan astua mukavuusalueeni ulkopuolelle jännittäviin tilanteisiin. Kun jotain pelottavaa tekee tarpeeksi monta kertaa, eikä käykään niinkuin pahimmissa kuvitelmissa, alkavat tilanteet pelottaa yhä vähemmän. Näin minulle kävi esimerkiksi puhelimessa puhumisen kanssa! Vielä parikymppisenä pystyin hädin tuskin hoitamaan kaikkein pakollisimpiakaan asioita puhelimella. Sitten pääsin työpaikkaan, jossa oli pakko käyttää paljon puhelinta. Alun kauhun jälkeen puhelimessa puhumisesta tulikin ihan normaalia. Toki vieläkin hoidan asioita puhelimen sijaan mieluummin sähköpostitse. Ehkäpä joku päivä uskaltaudun sinne videokamerankin eteen.

Jouluinen valotaulu kasvitaulusta

Puodille tuli jouluksi Sköna Tingin erilaisia kuusi aiheisia tuotteita: kangaskasseja, toffeeta, postikortteja ja 18 x 24 cm kokoisia kasvitauluja. Näistä kuusitauluista muodoistuikin paljon hauskempi juttu kun osasin kuvitellakkaan. Varastopuodilla eräs asiakas nimittäin keksi, että tauluun voisi lisätä pienen LED-valosarjan, jolloin kuuseen saisi tuikkivat kynttilät. Aivan loistava idea! Innostuin ideasta ja aloin heti kokeillla valotaulun tekemistä. Nyt ovat olleet pinnalla erilaiset kangasvalotaulut ja tämä on kiva, vähän uudenlainen versio niistä.

Taulun tekemiseen ei tarvita mitään erikoisia työkaluja tai materiaaleja.

Tarvikkeet:

Sköna Tingin pienet kasvitaulut ovat sellofaanipussissa. Annoin taulun olla pussissa ja suunnittelin valojen paikat piirtämällä ne pussiin tussilla. Seuraavaksi tein naulalla reiät pussin läpi merkkien kohtiin.

Seuraava vaihe oli projektin isoin, mutta ei vaikea sekään. Teippasin valosarjan valot taulun taakse reikien kohdalle. Tässä on eduksi, jos valosarjan valot ovat suhteellisen lähekkäin toisiaan. Käyttämäni valosarjan johto oli ohutta ja hyvin taipuisaa, joten teippauksessa ja asetttelussa ei ollut suurempia haasteita.

Lopuksi muodostin valosarjan patterikotelolle ripustuslenkin teippaamalla johdon kiinni kotelon sivuun. Ripustin taulun seinälle Sköna Tingin messingin värisellä klipsulla. Patterikotelon sai hyvin roikkumaan klipsusta taulun taakse.

Taulusta tuli tosi kaunis. Aloin miettiä mihin muihin tauluihin valosarja voisi sopia. Esimerkiksi pallerokaktus ainakin saisi ihan uutta säihkettä piikkeihinsä valoista! Tai hortensian kukkien keskustat.

Kiitos vielä mahtavasta ideasta sen keksineelle asiakkaalle!

 

Siirtolapuutarhassa juoksee kesävesi

Siirtolapuutarhamökkeily ja mökin omistamisen käytännönasiat kiinnostavat monia. Tykkään jutella ja kertoa siirtolapuutarhasta ja meidän mökistä. Yksi yleisimpiä kysymyksiä on ”Tuleeko teidän mökille sähkö ja vesi?” Kyllä, meille tulee kesävesi!

Vesiaihe onkin ollut ajankohtainen, sillä siirtolapuutarhamme kaikki palstoille tulevat vesijohdot sekä tiet uusittiin tänä vuonna. Siirtolapuutarhassamme kaupungin vesijohtovesi tulee palstojen reunalle, josta jokainen voi johtaa veden omalle palstalleen tai sisälle mökkiin asti. Kesävesi avataan keväällä pakkasten mentyä ja suljetaan taas syksyllä talveksi ennen pakkasia. Vedestä maksetaan yhdistykselle kiinteä vuosittainen maksu.

Nekalan siirtolapuutarhan palstoilla ei ole viemäröintiä, joten esimerkiksi vesivessoja ja pesukoneita ei voi mökkiin asentaa. Siirtolapuutarhurit voivat käydä suihkussa ja vesivessassa keskusrakennus ”Pirtillä”. Alueella on myös lukuisia kuivakäymälöitä ja hyvistä löylyistä pääsee nauttimaan yhteen Tampereen tunnetuimmista yleisistä saunoista.

Meidän mökkiin oli vedetty vesi sisälle asti, mutta ostettuamme mökin poistimme veden. Järjestelmä oli epäkäytännöllinen. Likavesi meni pieneen maan alle kaivettuun tynnyriin, joka olisi pitänyt tyhjätä uppopumpulla. Nyt ei myöskään tarvitse huolehtia putkien tyhjäämisestä talveksi tai pelätä putkien jäätymistä ja vesivahinkoa.

Siirtolapuutarhassamme kesävesi tulee palstojen nurkalle. Vesipisteeltä jokainen voi vetää veden lähemmäksi omaa mökkiään tai mökin sisälle.

Meillä vesi siis kulkee lähemmäs mökkiä kätevästi ja yksinkertaisesti puutarhaletkulla. Hankimme viime kesänä uuden puutarhaletkun. Vanha letku taisi tulla käytettyä vähän liiankin loppuun. Viimeinen niitti uuden puutarhaletkun hankinnalle olivat vanhaan letkuun pompsahtaneet vettä tihkuttavat pullistumat. Totta puhuen minulla oli ollut vanhan letkun kanssa hieman viileät välit jo ennen tätä tapahtumaa. Tiedätte varmaan miten hermoja raastavaa on repiä tuhannensolmulla olevaa puutarhaletkua perässään puutarhassa  vedentulon loppuessa vähän väliä, koska letku on jossain kulman takana taittunut kaksinkerroin (ja matkallaan taittanut myös sylillisen kukanvarsia).

Bye bye vanha letku!
Ja tervetuloa uusi Gardena Liano!

Sain testattavaksi Gardenan Liano puutarhaletkun *). Viime kesänä hankkimamme letku on myös Gardenan mallistosta. Valitsimme Gardenan, koska halusimme pakkasenkestävän, kiertymättömän, kohtuuhintaisen ja pitkäikäisen puutarhaletkun.

Gardena Liano onkin vähän erilainen puutarhaletku. Letku on kaksikerroksinen. Sisäletku on päällystetty vahvalla tekstiilikudoksella. Äkkiseltään Liano saattaa näyttää jokunen vuosi sitten muodissa olleilta venyviltä tekstiilipäällysteisiltä puutarhaletkuilta. Kyseessä on kuitenkin täysin eri tuote. Venyvät letkut on tarkoitettu kevyeen ja lyhytaikaiseen  käyttöön. Gardena Lianosta taas tekstiilipäällysteen ja sisäputken yhdistelmä tekee nimenomaan vahvan ja kovaa käyttöä kestävän.

Lianon sisäletku on päällystetty vahvalla tekstiilikudoksella.
Liano on helppo kääriä säilytystä varten lenkille.
Asensimme viime kesänä ostetun letkun puolikiinteästi köynnössäleikön tukipuuhun. Monikäyttöpöydällä mm. tiskataan ja ruukutetaan.
Letkun kiinnitykseen käytin varrellisten puutarhatyökalujen seinälle ripustamiseen tarkoitettua klipsua.
Työkaluklipsusta letku on helppo irrotta ja ottaa pois talveksi.
Letkun päähän ostimme säätöventtiilin. Yksi Gardenan hyvistä puolista on laaja liitin ja lisätarvikevalikoima.
Hanasta on helppo päästää vettä kastelukannuun tai tiskivatiin.
Gardenan pikaliittimet ovat käteviä. Liano letku on nopea napsauttaa säätöventtiiliin.

Ja sitten testaamaan! Tyhjänä Liano on helppo käsitellä, sen on kevyt ja ”lötkö”, joten se on tosi helppo kääriä rullalle säilytykseen. Avattuani hanan ensimmäinen ajatukseni on, että näyttääpäs letku jäykältä! Kokeilen nostella letkua, taittelen sitä ja vedän perässäni kauemmas. Huomaan, että letku on tosi taipuisa, ei lainkaan jäykkä. Voisin kuvailla Lianon olemusta sanalla jäntevä. Makustelen lisää letkun tuntumaa. -Kevyt. Oikeastaan hämmästyttävän kevyt. Eikä taitu helposti kaksinkerroin! Hyvä, hyvä!

Gardena Liano on tosi taipuisa.

Lavatarhan pikkutaimet tykkäävät hienojakoisesta vesisuihkusta.

Liano puutarhaletkupaketissa tulee mukana kastelusuutin. Suutin ruiskuttaa hienojakoista leveää vesisuihkua. Suihkun voimakkuutta säädetään pyörittämällä kastelusuuttimen päätä. Tykästyin heti Liano puutarhaletkuun, mutta suutin ei saanut minulta yhtä varauksetonta vastaanottoa. Olen tottunut käyttämään pistoolisuuttimia, joilla suihkua voi säätää monipuolisemmin.

Voisin ajatella, että Lianon kastelusuutin sopii mainiosti pienten taimien hellävaraiseen kasteluun, nurmialueille ja monenlaiseen pesuun. Itse jäin kaipaamaan tarkempaa suihkua, jolla veden voi ohjata kasvien juurelle tai vaikkapa täyttää kastelukannun. Lianon suuttimet on helppo ja nopea vaihtaa pikaliittimellä ja valikoimissa on paljon erilaisia suuttimia, joten miksipä suuttimia ei voisi olla vaikka useampikin eri käyttötarkoituksiin.

EDIT Huomasin kirjoituksen julkaisemisen jälkeen, että Liano letkupaketteja on saatavana erilaisilla kastelusuuttimilla, joista tämä suihkusuutin on yksi vaihtoehto. Lianoa saa myös kastelupistoolilla ja ruiskusuuttimella. Kiva juttu! Näistä jokainen voi valita itselleen sopivan suuttimen.

Vesisuihkun voimakkuutta säädetään pyörittämällä kastelusuuttimen päätä.

Uskon, että sain Gardena Lianosta mukavan kastelukaverin tuleviksi vuosiksi!

*) Kaupallinen yhteistyö. Gardena Liano puutarhaletku ja kastelusuutin saatu maksutta testattavaksi.

Minikaivurin ohjaimissa!

 

Olen jo pitkään puhunut siirtolapuutarhapalstamme tulevasta uudistuksesta ja esitellyt tekemiäni suunnitelmia. Vihdoinkin tuntuu, että suunnitelmat alkavat ihan oikeasti toteutua. Jes! Viime kesänä pääsimme jo hyvään alkuun, kun purimme palstan perältä vajonneen varaston ja rakensimme uuden vajan hieman lähemmäs mökkiä. Nyt toukokuun lopulla tontilla alkoi  kunnon myllerrys.

Olemme tottuneet tekemään isojakin projekteja ihan lapiovoimin. Jouduimme kuitenkin toteamaan viime kesänä, että siirtolapuutarhapalstamme uudistaminen veisi ikuisuuden ja vähän pidempäänkin käsipelillä. Apuun tarvittiin siis konevoimia. Haastetta projektin suunnitteluun toi puutarhan sijainti tiheästi rakennetulla kapeakulkuväyläisellä siirtolapuutarha-alueella. Tovin tuumimisen ja mittailun jälkeen päätimme vuokrata minikaivurin.

Mökin edustalta kaivettiin pois epämääräinen kasa ruusupuskia, piiskuja ja lumimarjaa. Etualalla näkyy tulevan istutusalueen kohdalta käännetty nurmikko.
Tässä vielä sama alue kuvattuna mökiltä päin.
Kuvassa on vielä vanha varastokin palstan perällä. Se purettiin pois jo viime kesänä. Valtava tatarpuska sai lähtöpassit ja iso alue joutomaata sekä puretun varaston pohja siistiytyivät kaivinkoneen käsittelyssä.

Minikaivurin vuokraus kuskeineenkaan ei ole älyttömän kallista (Esimerkiksi Tampereella Sarko Oy:llä 70 € /tunti, min. 3 tuntia). Herra Puutarhurin Maja innostui ajatuksesta päästä minikaivurin ohjaimiin niin paljon, että pelkän kaivurin vuokraus oli helppo päätös. Itse en uskaltautunut ajamaan, vaan tyydyin työnjohdollisiin tehtäviin. Minikaivureita näyttäisi olevan aika hyvin tarjolla ainakin isoimmissa kaupungeissa.  Me vuokrasimme kaivurin Sarko Rakennuspalvelut Oy:ltä Tampereelta. Vuokraus sujui varsin joustavasti ja myös itse kone toimi hyvin. Hinta oli 120 € / päivä ja seuraavat päivät 100 € (lisäksi polttoaine kulutuksen mukaan). Hintaan sisältyy kuljetustraileri, mutta me tilasimme minikaivurin paikan päälle. Ja onneksi näin. Sillä näytti siltä, että kaivurin ajaminen kuljetuslavalta ei välttämättä ole kovin helppo homma, jos ei ole ennemmin ajanut kaivurilla! Kaivuria täytyy nimittäin tukea laittamalla kauha maahan, kun sitä ajetaan alas pitkin jyrkkää ramppia.

Ensimmäinen kuopaisu, aika jännää!

Miten minikaivurilla työskentely onnistuu aloittelijalta ja valmiissa puutarhassa? Sanoisin, että hyvin, kunhan suunnittelee projektin huolellisesti etukäteen ja etenee rauhassa. Herra Puutarhurin Majalta homma alkoi sujua todella hienosti pienen harjoittelun jälkeen. Jopa nurmikaistaleen kuoriminen kauhalla ohuesti onnistui! Jos työt ohjelmistoalalla loppuvat voi herra siirtyä suoraan kaivurikuskiksi.

Kumitelainen kaivuri tekee yllättävän vähän jälkiä esimerkiksi nurmikolle, mutta kovin ahtaisiin paikkoihin sillä ei pääse. Meillä oli siitä hyvä tilanne, että palstalla ei kasva montaakaan isoa puuta ja säilytettäviä istutusalueitakaan ei ollut paljoa. Siirtolapuutarhassamme sähköjohdot kulkevat ilmassa suhteellisen matalalla. Minikaivuri mahtui juuri ja juuri sähköjohdon alta. Onneksi johdon läheisyydessä ei tarvinnut tehdä kaivuutöitä.

Tässä ollaan mökin edustalla. Ruusupuskan juurakot on jo poistettu ja alue odottaa enää tasausta.

Kokosin tähän muutaman mieleeni tulleen vinkin minikaivurin vuokrauksesta:

  1. Tutustu etukäteen vuokrausehtoihin. Selvitä esimerkiksi millaiset ovat vakuutusehdot.
  2. Suunnittele kaivurin kulkureitit etukäteen. Ota huomioon telojen leveyden lisäksi myös kaivurin korkeus. Tarkista, että kaivuri mahtuu kulkemaan esimerkiksi puiden ja sähkölinjojen alta.
  3. Suunnittele työjärjestys ja läjitysalueet etukäteen. Tässä pätee sama sääntö, kuin lattian maalauksessa: Älä kaiva itseäsi nurkkaan!
  4. Harjoittele kaivurin ajamista ja kauhan käyttöä aluksi kaikessa rauhassa mahdollisimman aukealla alueella.
  5. Jos kaivurin ajaminen itse tuntuu liian hurjalta ajatukselta tai kaivuutyö sijoittuu hyvin vaikeaan paikkaan (esimerkiksi matalalla kulkevan sähkölinjan alle tai ihan rakennuksen viereen) minikaivuria voi vuokrata myös kuljettajan kanssa. Ammattilainen tekee nopeaa työtä, joten muutamassa tunnissa saa jo valtavasti aikaan.

Ja vielä muutama turvallisuusohje:

  1. Älä hötkyile! Oman ja muiden turvallisuuden sekä materiallisten vahinkojen välttämiseksi toimi kaikessa rauhassa. Kaivurilla saat joka tapauksessa 100 kertaa nopeammin valmista, kuin käsipelillä, joten turha kiirehtiminen ei ole tarpeen.
  2. Tuplavarmista, että ihmisiä tai eläimiä ei liiku työalueella! Näkyvyys minikaivurista ei välttämättä ole hyvä joka suuntaan ja keskittyessä kaivamiseen voi ympäristön tarkkailu jäädä huomiotta. Jos samassa pihapiirissä on lapsia, täytyy heidän olla toisen aikuisen välittömässä valvonnassa.
  3. Sopikaa jo etukäteen, että toinen aikuinenkaan ei saa mennä missään tilanteessa käynnissä olevan kaivurin lähelle! Jos kaivajalle tulee asiaa, täytyy kaivajan huomio saada kiinnitettyä kauhan ulottuman ulkopuolelta.
  4. Pyri pitämään kaivuri mahdollisimman suoralla alustalla.
  5. Varmista, että kaivettavalla alueella ei ole maan alla kulkevia sähköjohtoja (esimerkiksi valaisinten tai suihkulähteen johdotus).
Vaslmista! Puulaatat on aseteltu kaivetulle alueelle kottikärryjä varten. Mökin edusta ja palstan takaosa saavat pinnakseen kaunista someroa. Ihan etualalle tulee iso yhtenäinen istutusalue.
Lopuksi kuopaistiin pois vielä jättimäinen alue piiskuja.
Jee! Taas ollaan muutaman savisen askeleen lähempänä unelmien cottage gardenia!

Kelloköynnökset kurkottelevat kohti kattoa

Kelloköynnös (Copaea scandens) on komea yksivuotinen köynnöskukka. Näitä kauniita köynnöksia on tullut ihasteltua kerran jos toisenkin ja tänä kesänä niitä kasvaa toivottavasti myös omassa puutarhassani.

Kelloköynnös on melko hidas itämään, mutta kasvaa nopeasti alkuun päästyään. Kelloköynnökset kannattaa kylvää viimeistään helmikuun lopulla, niin ne ehtivät kukkia loppukesällä. Eikä tietenkään välttämättä haittaa vaikkei köynnös ehtisikään kukkia, sillä myös lehdet ovat kauniin rehevät ja köynnös kasvaa nopeasti vaikkapa näkösuojaksi.

Liotin siemeniä vedessä yön yli ennen kylvöä.

Isoja kovapintaisia siemeniä kannattaa liottaa ennen kylvöä. Ostamassani pussissa oli reilusti siemeniä. Onneksi, sillä siemenet itivät mielestäni huonosti. On ollut hauskaa seurata miten epätahtiin taimet kasvavat. En ole törmännyt vastaavaan minkään muun kasvin esikasvatuksen kanssa. Heti alkuun yksi taimi otti reilusti etumatkaa muihin. Tätä taimea olenkin jo latvonut useampaan kertaan. Taimet ovat vieläkin niin eri kokoisia, ettei millään uskoisi, että ne on kylvetty samana päivänä!

Jonkun täytyy olla pioneeri!
Ensimmäinen taimi on jo koulittu omaan purkkiinsa, kun toinen vasta nostaa päätään.
Niin suloinen vastasyntynyt! Tukkakin vielä takussa.

Pisimmät varret ovat jo yli puolimetrisiä. Taimillani on vain lyhyet tukikepit ja niiden ylikasvaneet varret roikkuvat rennosti alaspäin. Kelloköynnöksen kasvutapa on aika roteva ja kasveja uskaltaakin käsitellä melko reippaasti. Olen myös poistanut taimista kärhiä, jotka tarraavat tosi tiukasti kaikkeen ulottamaansa.

Latvotuista oksista voi juurruuttaa uusia taimia.

Kelloköynnöstä voi ja kannattaakin latvoa useamman kerran taimivaiheessa. Taimista tulee tuuheampia ja niitä on lyhempinä helpompi käsitellä. Lisäksi latvotuista oksista voi ottaa pistokkaita ja juurruttaa niistä uusia taimia! Ensimmäiseen pistokkaaseeni olikin tullut vedessä jo juuret ja istutin sen taimimultaan. Vedessä odottaa vielä kaksi kaveria ja taimista voi napsia lisääkin pistokkaita. Paljon ihania köynnöksiä siis luvassa!

Matot kuin huvikummussa

Voitte varmaan kuvitella miten hauskaa on sisustaa siirtolapuutarhamökkiä! Mökin sisustus on vähän kuin somistaisi leikkimökkiä tai huvikumpua. Itse en asu siirtolapuutarhamökilläni, joten käytännöllisyyden ja arjen toimivuuden ei tarvitse olla ihan ykkösinä listalla.

Kotona tykkään isoista matoista. Huonekalujen täytyy mielestäni mahtua kunnolla maton päälle. Liian pieni matto näyttää hassulta, vähän kuin nenäliinalta. Mutta mökillä meininki on toinen. Monista pikkumatoista muodostuu hauska ja värikäs kokonaisuus.

Etualalla olevassa matossa on kivat kudelankojen juoksuista muodustavat kuviot. Iso ”patchwork” matto on Sotkasta. Meillä on samalainen harmaana myös kaupunkikodissa. Ihan loistava matto!

Saimme viime syksynä Herra Puutarhurin Majan kummitädiltä ja -sedältä vanhoja käsintehtyjä räsymattoja. Osan matoista on kutonut Herra puutarhurin Majan täti ja mummu. Pitkien raidallisten mattojen päässä on perinteisten hapsujen sijaan kauniit farkkukantit. Yhdessä matossa on hienot kuteista muodostuvat kuvioinnit.

Mökin kevätsiivouksen yhteydessä matot pääsivät vihdoin lattialle. En meinannut uskoa, miten kauniisti värit sopivat olemassa olevaan sisustukseen! Vielä kun löydän muutaman vanhan vaalean maton tilalle värikkäämmät, niin kokonaisuus on tosi kaunis. Yksi mahdollisuus olisi tietenkin kokeilla mattojen värjäämistä tai muuta kuviointia. Ehkä lisään sen suunnitteilla olevien projektieni pitkään listaan.

Kierrätyskeskuksesta ostettu kukkatuoli jaksaa yhä ilahduttaa. Tuolin takaa kurkistaa raitamaton kauniisti farkulla kantattu kulma.
Heh! Kuvausjärjestelijältä on näköjään jäänyt huomaamatta kaapin ovessa roikkuva roskapussi. No, väri sopii sisustukseen.

Pikkuiset pistokkaat

Aika moni ostaa kesäkukat valmiina taimina. Näin olen minäkin tottunut tekemään. Joka kesä tulee hankittua lukuisia pelargoneja ja muita kesäkukkia. Ahkerimmat kasvattavat omat kesäkukkansa siemenistä. Myös pelargoneja voi kasvattaa siemenestä. Kasvatukseen täytyy kuitenkin ryhtyä ajoissa. Pelargonien siemenet kylvetään nimittäin jo tammi-helmikuussa.

Pelargoneja voi lisätä myös napsaisemalla talvetetuista pelargoneista pistokkaita. Jos siemenestä asti kasvattaminen tuntuu turhan työläältä ja itsellä ei ole isäntäkasvia, voi pelargoneja kasvattaa myös valmiista pistokkaista! Pistokkaita on keväisin hyvin saatavilla taimistoilta ja puutarhakaupoista. PS. Jos pistakas ei ole sanana tuttu, se tarkoittaa kasvista irrotettua osaa (oksaa tai vartta), joka on tarkoitus juurruttaa uuden kasvin saamiseksi. Juurrutuksen voi tehdä kasvattamalla juuria vedessä tai laittamalla pistokkaan suoraan multaan.

Ei ole pitkä, kun hehkutin onnistuneeni Ingrid pelargonin talvetuksessa. Ja Nyt on hieman häpeillen tunnustettava, että ilo oli ennenaikaista. Kirjoitukseni jälkeen vaihdoin pelargonille mullan ja leikkasin kasvustoa lyhyemmäksi. Tämän jälkeen pelargonini lehdet alkoivat kellastua ja pudota yksitellen. Lähempi tarkastelu paljasti karun totuuden. Dronning Ingridin varsi oli täysin mädäntynyt! Poistin kasvin ruukusta ja totesin, että se ei ollut juurtunut lainkaan uuteen multaan. Oliko yhtäaikainen leikkaus ja mullanvaihto pelargonille liikaa? Tai kastelinko kukkaa liian reilulla kädellä? Ensi vuonna kokeillaan taas uudella onnella.

Lohdutukseksi hankin muutamia pelargonin ja daalian pistokkaita Honkasalon puutarhalta. Pistokkaat ovat usein hyvinkin edullisia. Näitä sai 8 kappaletta kymmenellä eurolla. Pistokkaat olivat hyvän näköisiä ja virkeän vihreitä. Minulla on tapana säilyttää taimi- ja kesäkukkapurkit myöhempää käyttöä varten. Nämä pistokkaat istutin viimevuotisten pelargonien ruukkuihin. Poistin varovasti pistokkaan ympärillä olevan kuitukankaan. Kankaaseen voi myös leikata pienet viillot tai kankaan voi jättää ihan hyvin paikoilleenkin.

Pistokkaat istutin taimimultaan. Pistokkaiden annetaan juurtua pari viikkoa, jonka jälkeen aloitetaan lannoittaminen. Itse käytän lannoittamiseen joka lannoitepuikkoja tai nestemäistä lannoitetta. Kekkilän luonnonmukainen lannoite on osoittautunut hyväksi ja monikäyttöiseksi. Kekkilän lannoite on täysin kasvipohjainen ja sen valmistamiseen on käytetty mm. fermentoituja kasviuutteita. Nestemäinen lannoite lisätään kasteluveteen ja sillä voi kesäkukkien ja huonekasvien lisäksi lannoittaa myös yrtit, pikkutaimet ja vihannekset. Ruskea paksu lannoiteneste näyttää aika epämiellyttävältä, mutta lannoite ei kuitenkaan tuoksu  mitenkään voimakkaasti.

Istutettuja pistokkaita käsitellään kuten muitakin taimia. Pistokkaat tahtovat valoisalle paikalle, mutta ei suoraan auringonpaahteeseen. Taimia totutetaan vähän kerrallaan ulkoilmaan, noin toukokuun lopulta lähtien. Mietoa lannoitetta voi antaa jokaisella kastelukerralla. Ja pelargonithan saavat kastelukertojen välillä hieman kuivahtaa.

Pistokkaissa olevat kukannuput kannattaa poistaa. Kukkien muodostuminen vie turhaa energiaa kasvavalta taimelta. Minun oli ihan pakko jättää yksi nuppu, koska halusin nähdä millaisia kukat ovat. Ostamilleni pelargonin pistokkaille oli kerrottu myös nimi, mutta en ottanut sitä ylös. Hatara mielikuva on, että nimi olisi voinut olla Ballerina. Saattoi kyllä olla jotain ihan muutakin. Mutta nyt tiedän, että pelargoneihini tulee kauniita lohenpunaisia  kukkasia!