Kelloköynnökset kurkottelevat kohti kattoa

Kelloköynnös (Copaea scandens) on komea yksivuotinen köynnöskukka. Näitä kauniita köynnöksia on tullut ihasteltua kerran jos toisenkin ja tänä kesänä niitä kasvaa toivottavasti myös omassa puutarhassani.

Kelloköynnös on melko hidas itämään, mutta kasvaa nopeasti alkuun päästyään. Kelloköynnökset kannattaa kylvää viimeistään helmikuun lopulla, niin ne ehtivät kukkia loppukesällä. Eikä tietenkään välttämättä haittaa vaikkei köynnös ehtisikään kukkia, sillä myös lehdet ovat kauniin rehevät ja köynnös kasvaa nopeasti vaikkapa näkösuojaksi.

Liotin siemeniä vedessä yön yli ennen kylvöä.

Isoja kovapintaisia siemeniä kannattaa liottaa ennen kylvöä. Ostamassani pussissa oli reilusti siemeniä. Onneksi, sillä siemenet itivät mielestäni huonosti. On ollut hauskaa seurata miten epätahtiin taimet kasvavat. En ole törmännyt vastaavaan minkään muun kasvin esikasvatuksen kanssa. Heti alkuun yksi taimi otti reilusti etumatkaa muihin. Tätä taimea olenkin jo latvonut useampaan kertaan. Taimet ovat vieläkin niin eri kokoisia, ettei millään uskoisi, että ne on kylvetty samana päivänä!

Jonkun täytyy olla pioneeri!
Ensimmäinen taimi on jo koulittu omaan purkkiinsa, kun toinen vasta nostaa päätään.
Niin suloinen vastasyntynyt! Tukkakin vielä takussa.

Pisimmät varret ovat jo yli puolimetrisiä. Taimillani on vain lyhyet tukikepit ja niiden ylikasvaneet varret roikkuvat rennosti alaspäin. Kelloköynnöksen kasvutapa on aika roteva ja kasveja uskaltaakin käsitellä melko reippaasti. Olen myös poistanut taimista kärhiä, jotka tarraavat tosi tiukasti kaikkeen ulottamaansa.

Latvotuista oksista voi juurruuttaa uusia taimia.

Kelloköynnöstä voi ja kannattaakin latvoa useamman kerran taimivaiheessa. Taimista tulee tuuheampia ja niitä on lyhempinä helpompi käsitellä. Lisäksi latvotuista oksista voi ottaa pistokkaita ja juurruttaa niistä uusia taimia! Ensimmäiseen pistokkaaseeni olikin tullut vedessä jo juuret ja istutin sen taimimultaan. Vedessä odottaa vielä kaksi kaveria ja taimista voi napsia lisääkin pistokkaita. Paljon ihania köynnöksiä siis luvassa!

1 vastaus artikkeliin “Kelloköynnökset kurkottelevat kohti kattoa”

 1. Moikka,
  Minulla on monen vuoden (ehkä 10) kokemus kelloköynnöksen kasvatuksesta. Ostin myös jonain keväänä sellaisia pusseja, joissa oli paljon siemeniä ja ne eivät myöskään itäneet kunnolla. Onneksi ostin myös tuttuja 8 siemenen Lord Nelsoneja. Ne ovat aina olleet varmoja, ehkä 1 itämätön/3 pussia. Lisäksi kasvu on tasaista.

  Olen myös huomannut, että siemeniä ei kannata liottaa, vaikka niin neuvotaan. Liottamattomia siemeniä on helpompi käsitellä ja ne itävät paremmin ja ihan yhtä nopeasti kuin liotetut.

  Minulla taimet on aika hämärässä paikassa ja käytän kasvivalona kirjaan tuettua kirkasvalolamppua (sellaista syysmasennuksen hoitoon tarkoitettua).

  Kelloköynnös on lempparikasvini, koska se kasvaa ihan hulluna ja on niin kaunis. Kiitos kelloköynnöksen, pohjoisparvekkeeni on marraskuun puoliväliin asti todellinen viidakko. Sitten kun se paleltuu, se on helppo kerätä pois, koska se ei tarraudu kärhöillään kovin tiukasti toisin kuin esim. mustasilmäsusanna.

  Olisipa pian kelloköynnösaika!

Kommenttisi piristävät päivääni

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kuvan suurin sallittu koko: 1 Mt. Sallitut liitetyypit: kuvatiedosto. Drop files here