Varjopuutarhan ensimmäiset asukkaat – pienet köynnöshortensiat

Voi miten pieniä ja suloisia nämä pari viikkoa sitten istuttamani köynnöshortensian taimet ovat. Eivät rassukat vielä ylety edes kurkottelemaan mökin seinälle kiinnitettyihin köynnössäleikköihin. On siinä pikkuisille tekemistä jos aikovat täyttää koko seinustan. Köynnöshortensioille tehtiin oma pieni turveharkoilla reunustettu kohopenkki. Perusmaa oli penkin toisessa päässä karkeaa hiekkaa ja toisessa savista. Koska köynnöshortensia viihtyy hapahkossa maassa, maata parannettiin lisäämällä siihen reilusti havu-ja rodomultaa. Pelkäämiäni omenapuun juuria ei onneksi kaivuutöissä tullut vastaan.

Turveharkkoja oli tosi mukava ja helppo käsitellä. Ainut huono puoli harkoissa on korkeahko hinta. Onneksi turveharkot ovat kuitenkin pitkäikäisiä. Sahasin harkot kahtia ihan tavallisella sahalla.

Haluaisin harkot täyteen pehmeää sammalta. Puutarhurin Majan Facebook sivuilla sainkin hyvän vinkin sammaloittamiseen, turveharkot valellaan piimällä. Hapanta ja varjoa, eikös sammal niistä tykkää?

Köynnöshortensian taimi istutettuna havu- ja rodomultaan.
Taimia ei istutettu ihan seinän viereen. Kukkapenkkiä ei koskaan kannata laittaa sokkeliin kiinni, koska talon rakenteet saattavat vaurioitua kosteudesta. Kasvit saavat myös paremmin vettä vähän kauempana kuin ihan räystään alla.
Köynnösten istutus talon seinustalle.
Mökin sokkelin reunus on vielä vähän kesken. Pitäisiköhän pyytää pyöreitä kiviä tuliaisiksi vierailta :). Etupiha tulee varmaan olemaan ensimmäinen nurmikoton alue siirtolapuutarhapalstallani.

Siirtolapuutarhamökkini etupiha on varjoinen ja olenkin suunnitellut tekeväni siitä varjopuutarhan. Varjoisessa viihtyviä kauniita kasveja on paljon. Varjon kasvit eivät ehkä hurmaa kukkaloistollaan, mutta lehtien värit ja muodot voivat olla todella kauniita.  Varjoisassa viihtyvät ainakin erilaiset saniaiset, kuunliljat, valeangervot ja alppiruusut. Mielestäni varjopuutarhaan sopivat hyvin myös varvut, maanpeitekasvit, kivet, ja sammal.

Turveharkoista tehty kukkapenkki köynnöshortensioille.
köynnöshortensioiden juurelle pitäisi vielä istuttaa jotain maanpeitekasvia. Ehkäpä varjoyrttiä tai taponlehteä? Köynnöshortensia on toki itsekkin kiva maanpeitekasvi.
Köynnöstuet seinälle.
Varjoisen etupihan seinustasta tulee tosi kiva kun köynnöshortensiat täyttävät ritilät.

Lopuksi vielä pieni maistiainen tulevasta. Kuka arvaa mitä olen askarrellut puutarhaani?

Hyvää viikonloppua!

12 vastausta artikkeliin “Varjopuutarhan ensimmäiset asukkaat – pienet köynnöshortensiat”

 1. Mukava kukea köynöshortenssian istutuspuuhista.Turveharkkoreunus näytti hyvältä. Siellä etelässä nuo hortenssiat menestyvät hyvin. Olen itse joskus kokeillut niitä, mutta meillä eivät talvehdi ulkona.

  1. Kiva kun kävit vierailulla blogissani! Täällä III-vyöhykkeellä köynnöshortensia tosiaan talvehtii hyvin. Edellisessä puutarhassani IV-vyöhykkeelläkin selvisi hienosti talvesta. Suotuisella paikalla varmaan menestyy pohjoisemmassakin. Valkokukkaisista köynnöksistä ainakin köynnösruusu Pohjantähden kerrotaan menestyvän V-vyöhykkeelle asti ja Siperiankärhön VI-vyöhykkeelle.

 2. Olin jo ehdottaa tuohon hortensioiden juurelle maanpeittäjiä mutta olitkin itse jo miettinyt niitä siihen laittavasi. Köynnöshortensiat voivat jumitella vuosia ennen kuin lähtevät kunnolla kasvattamaan maan päällisiä osiaan. Ne rakastavat muhevaa ja kosteana pysyvää multaa.

  1. Pitääkin laittaa maanpeitekasvit ennen kuin rikkaruohot valloittavat penkin. Toivottavasti köynnöshortensiat saavat tarpeeksi kosteutta tuossa paikassa. Maanpeitekasvitkin onneksi auttavat pitämään maata kosteampana. Tuosta alkuvuosien hidaskasvuisuudesta onkin moni maininnut. Onneksi köynnöshortensia palkitsee kauneudellaan kärsivällisen odottelijan. 🙂

 3. Tuosta etupihan seinustasta tulee varmasti upea kun ne köynnökset lähtevät kasvuun:) Hmmm mitähän kummaa olisit noista tehnyt…Tuulikello tai joku kaunis lyhtykoriste tunnelmaa tuomaan?!:) Mukavaa kesäiltaa sinne!

  1. Ei ole askarteluni tuulikello tai lyhtykoriste. 🙂 Mukavia ideoita molemmat. Lyhdyt alkavat olla mielessä, kun illat pimenevät ja itsetehty tuulikellohan olisi aivan ihana. Pitääkin käydä blogissasi katsomassa mitä kivaa olet taas askarrellut. Mukavaa iltaa myös sinulle!

 4. Hei tulin vierailulle.Hortensiat ovat upeita kasveja. Ja arvaan että olet askarrellut tuulikellon. Käy kurkkaamassa minunkin blogiani jos vaikka kiinnostaisi jatkossakin.

  1. En tehnyt tuulikelloa, vaikka se kyllä kuulostaa kivalta DIY idealta. Kävin lukemassa blogiasi ja sinullahan onkin kaksi ihanaa puutarhaa! Niissä riittää varmaan monenlaista puuhasteltavaa. Liityin lukijaksi. 🙂

 5. Miltäs nämä köynnöshortensiat nykyään näyttävät? Onko yhtään kuvaa viime kesältä? Alan tässä suunnitella paikkaa omille taimille,jotka ostin syysalesta ja valeistutin talveksi. Myyjä lupaili,että ne voi hyvin keväällä istuttaa vielä lopulliselle kasvupaikalleen.

  1. Moikka Helmi! Siirtolapuutarhamökkini on jo uuden puutarhurin hoidossa, joten valitettavasti en pysty laittamaan kuvaa hortensioiden nykytilanteesta. Minulla on ollut kahdessa puutarhassa köynnöshortensioita ja kokemukseni mukaan kasvavat aluksi tosi hitaasti ja sitten muutaman vuoden kuluttua vauhtiin päästyään nopeammin. 🙂 Onnea hortensioiden kasvuun lähtöön. Ovat tosi kauniita.

Kommenttisi piristävät päivääni

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kuvan suurin sallittu koko: 1 Mt. Sallitut liitetyypit: kuvatiedosto. Drop files here