Köynnöshortensia mökin varjoisalle seinustalle

Siirtolapuutarhamökilläni on täydellinen paikka köynnöshortensialle. Mökin ja tien väliin jää pieni varjoinen etupiha. Mökin etupihan puoleinen seinä on pohjoiseen päin ja siinä on ainoastaan yksi pieni ikkuna toisessa päässä. Seinä on tylsän näköinen ja sisääntulo ei ole niin rehevän ja viihtyisän näköinen kuin toivoisin. Viime kesänä hoksasin, että seinustalla olisi loistava paikka köynnöshortensialle.

Saimme kesälomalla viimeisteltyä mökin maalauksen ja Herra Puutarhurin Maja asensi seinustalle köynnösritilät. Ennen taimikaupoille lähtöä köynnöshortensioille täytyy kuitenkin vielä tehdä kunnon kasvualusta. Haasteita on luvassa, sillä maa on tiiviihköä ja melko savista. Luulen, että etupihalla kasvavan omenapuun juurista ei iloita tässäkään projektissa.

Olisikohan matala turveharkoilla reunustettu ja rodomullalla täytetty kohopenkki paras ratkaisu? Perusmaata ei tarvitsisi vaihtaa aivan niin syvältä.

Siirtolapuutarhamökin sisääntulo.
Mökin sisääntulo ennen köynnösritilöitä. Vasemmalla vanha omenapuu. Tähän etupihalle minulla on tarkoitus tehdä varjopuutarha. Alppiruusu, saniaisia, varjoyrttiä, taponlehteä, valeangervoja…
Köynnösäleiköt seinällä.
Köynnösritilät paikoillaan. Köynnöshortensiahan ei välttämättä tarvitsisi tukisäleikköä. Halusin kuitenkin säleiköt, jotta köynnös ei kasva ihan kiinni seinässä.
Köynnöshortensia tiilimuurin päällä.
Köynnöshortensia kurkottelee tiilimuurin yli Kalevankankaan hautausmaalla. Ei lainkaan synkkää.
Rehevä köynnöshortensia.
Valkoisenaan kukkia.
Köynnöshortensia muurilla.
Tiilimuuri ja köynnöshortensia ovat valloittava pari.

Jos näitte alkuviikolla Tampereella Kalevankankaan hautausmaalla jonkun pyörivän kameran kanssa, se olin minä! Kävin kuvaamassa teille komeita köynnöshortensioita. Olen kulkenut kymmeniä kertoja linja-autolla tästä ohitse ja ihaillut kauniita tiilimuurin yli kurkottelevia köynnöshortensioita. Nyt tuli hyvä syy käydä katsomassa ja kuvaamassa niitä lähempää. Olen ihastellut myös valokuvia työkaverini pergolan seinustan köynnöshortensioista. Kestää vielä muutama vuosi, ennenkuin mökin seinustan köynnöshortensiat näyttävät yhtä mahtavilta.

Köynnöshortensiat.
Tämä kuva on otettu samasta kohtaa muurin toiselta puolelta.
Köynnöshortensian verhoama aita.
Hortensiat kasvoivat muurin sisäpuolella, josta ne kiipivät muurin yli tien puolelle.
Köynnöshortensia varaston seinällä.
Varastovajan seinustaakin koristi köynnöshortensia.
Kalevankankaan hautausmaan portaat.
Kalevankankaan hautausmaalla on ihana rauhallinen tunnelma ja todella kauniita istutusalueita.

Jos hautausmaan hortensioiden kuvaaminen kuulosti mielestäsi oudolta, niin mitähän tuumit tästä? Törmäsin nimittäin hautausmaalla maailman kauneimpaan roskalavaan.

Kukan terälehtiä roskiksessa.
Kauneus on katsojan silmässä. Minun silmäni näkevät tässä jotain todella kaunista.
Turkoosia ja ruostetta.
Pidän kuluneesta turkoosista. Tällä kertaa se on ruostetta ja turkoosia.

Mukavaa viikonloppua!

12 vastausta artikkeliin “Köynnöshortensia mökin varjoisalle seinustalle”

 1. Köynnöshortensia on kaunis ja kestävä kiipeilijä ja todellakaan tukea se ei tarvitse lähdettyään hyvään kasvuun. Vakka-Taimessa se kiipeili männyn kylkeä pitkin korkeuksiin. Säleikkö on hyvä ratkaisu jos siksikin että se säästää seinää. Kaunis mökki teillä! Enpä tullut katsoneeksi viime viikolla kun Kalevankankaan hautuumaan ohi ajelin tuota hortensiaa, täytynee tehdä uusi reissu ja pysähtyä katsomaan. Surullisen kaunis tuo roskalava 😀 Ihania vaaleanpunaisia unelmia edellisessä postauksessa.

  1. Männynrungolla kiipeilevä köynnöshortensia on kyllä kaunis näky. Luin kirjoituksesi Vakka-Taimen vierailusta. Kuulosti ihanalta paikalta. Sinnehän täytyy päästä käymään! Toivottavasti omistajalla oli vain yksittäinen huono päivä, ei sitä saisi kyllä silti asiakkaisiin purkaa. Onneksi sisko pelasti tilanteen. 😀 Linja-autolla ajellessa ympäristöä ehtii katsella eri lailla. Kannattaa käydä vaikka pienellä iltakävelyllä Kalevankankaan hautausmaalla. Kuvaamani köynnöshortensiat sijaitsevat muurin itäpäässä. Auton jätimme kukkakauppa Kukkapuun parkkipaikalle.

 2. Upeita kuvia köynnöshortensiasta! Omani on vielä melko pieni, mutta tuollainen kukinta siintää haaveissa. Minäkin kävin Vakka-Taimessa äskettäin ja ihastelin sen köynnöshortensiaa. Iloista viikonloppua!

  1. Tulin juuri vierailulta blogistasi ja täällähän odotti viesti sinulta. 😀 Köynnöshortensia ilmeisesti pyrähtää nopeampaan kasvuun vasta parin vuoden kuluttua istutuksesta. Mutta kyllä noin upeaa kukintaa jaksaa muutaman vuoden odotella. Kiva, että puutarhaharrastajat kertovat kivoista paikoista toisilleen. Itse kuulin vasta nyt tuosta Vakka-Taimesta.

 3. Köynnöshortensia on niin ihana. Olimme eilen puutarhamatkalla Etelä-Karjalassa ja Imatralla vierailukohteessamme oli tuota köynnöshortensiaa. Se oli niin kaunista. Luulen, että se ei menesty täällä IV-vyöhykkeellä.

  1. Minulla oli edellisessä puutarhassani Seinäjoella IV-vyöhykkeellä köynnöshortensia. Se oli vasta muutaman vuoden vanha, joten en tiedä tuleeko siitä yhtä komea kuin etelämmässä. Hyvin kuitenkin selvisi talvista. Tänne III-vyöhykkeelle astihan sen suositus vain on, mutta aika kivasti monet kasvit kasvavat noiden vyöhykerajojen ulkopuolellakin.

  1. Köynnöshortensia sopii kauniisti puun rungon ympärille. Luin, että se voi kasvaa jopa 10 m korkeaksi! Puun juurelle istutetulla köynnöshortensialla ei ainakaan ihan pian lopu kasvutuki kesken. 🙂

 4. Voi miten kauniita kuvia Sinulla on blogissasi! Olipa melkoinen yllätys, että olit löytänyt blogiini ja että olemme ennestään tuttuja vuosien takaa. Muistan sinut kyllä hyvin, vaikka oppilaita on vuosin varrelta suuri määrä Ilmajoen jälkeen myös Seinäjoella tapahtuneen opetustyön jälkeen.
  Puutarhanhoito on todella palkitsevaa ja siitä saa itselleen elämyksiä ja mielihyvää.

  1. Kiva että tunnistit minut, hoksasin vasta jälkikäteen että sukunimenikin on muttunut vuosien varrella. 🙂 Koulusta sain innon käsitöihin ja muutaman mahtavan ystävän, joiden kanssa pidetään yhteyttä vielä 20 vuoden jälkeenkin!

   Olen ajatellut tehdä mökille hiirenkolon asukkaineen. Koivikon Katveessa nukkekotiblogissa oli suloinen virkattu hiiriperhe ja sieltä linkattiin sinun blogiisi. Onko tekemiisi hiiriin olemassa jotain ohjetta? Jään seuraamaan hiiriesi elämää ihanassa blogissasi.

 5. Rakastan hyvää kasvihuonetta. Olen samaa mieltä siitä, että nuo köynnöshortensiat näyttävät erittäin kauniilta tällä tiiliseinällä. Tämä antoi minulle juuri paljon inspiraatiota, miten tehdä kodistani kauniimpi.

Kommenttisi piristävät päivääni

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kuvan suurin sallittu koko: 1 Mt. Sallitut liitetyypit: kuvatiedosto. Drop files here