Varasto pienelle pihalle

   

Puutarhasuunnitelmani ensimmäiset työt ovat nyt toteutusvaiheessa! Jippii! Homma aloitettiin pienen puutarhavajan rakentamisella. Vaja tulee köynnössäleikköseinämän jatkoksi, lähelle siirtolapuutarhamökkiä. Suunnitelmasta voit lukea lisää Oleskelualueet ja vaja- puutarhasuunnitelma -postauksestani. Aluksi ajatuksenamme oli korjata olemassa oleva varasto. Siirtolapuutarhapalstani nurkassa sijaitseva vanha varasto kuitenkin todettiin korjauskelvottomaksi. Varasto oli vajonnut maahan ja lattiarakenteet sekä seinien alaosat olivat täysin lahonneet. Viime kesänä varaston sisällä kasvoi vadelman versoja ja sieniä!

Varasto pienelle pihalle
Luoman Lillevilla 285 varasto on on noin kolmen neliön kokoinen. Varasto on vain reilun metrin syvyinen, joten se mahtuu kivasti vaikka rivitalopihalle.

Pienelle tontille pienen mökin kaveriksi täytyy tietenkin olla pieni varasto. Löysimme sopivan siirtolapuutarhayhdistyksen sääntöjen mukaisen valmisvaraston Luoman Lillevilla mallistosta. Valitsemamme Lillevilla 285 varasto on myynnissä ainoastaan Kodin Terroissa ja Prismoissa. Lillevilla 285 varasto on hyvin kevytrakenteinen. Ulkoseinämateriaali on 14 mm panelia ja painoa koko paketilla on vain 160 kg.  Materiaalivalintojen ja mallin yksinkertaisuuden ansiosta varastosta on saatu erittäin edullinen. Varasto maksoi Kodin Terrassa vain 429 €. Seinät ja ovet toimitetaan valmiiksi koottuina elementteinä, joten vajan kokoaminen on helppoa ja nopeaa.

Seinät toimitetaan valmiina elementteinä. Pakettiin kuluvat kaikki puuosat, naulat, ruuvit ja helat. Katemateriaali ja perustukset hankitaan erikseen.
Vaja rakennetaan palstalla valmiina olevalle betonilaatalle. Olen tosi onnellinen, että saimme rakentaa varaston tähän kohtaan. Palstan maa on savista ja routivaa, joten perustusten teko muualle olisi ollut todella työlästä. Tässä kohtaa varasto saa olla kuivin jaloin. Kuvan taka-alalla omenapuun takana näkyy vanha vajonnut varasto.
Kaksi valmista elementtiä pystyssä! Perustus on tärkeimpiä vaiheita rakentamisessa. Pääsimme helpolla perustusten teossa. Valmiin betonilaatan päälle asetettiin 30 x 30 cm kokoiset pihalaatat. Laattojen alle ja päälle laitettiin kattohuovasta leikatut palat kosteuden nousua ehkäisemään. Huovan paloilla sai korjattua myös vanhan betonilaatan pieniä epätasaisuuksia. 
Valmista syntyi melko nopeasti. Tähän vaiheeseen päästiin noin 4 tunnin työllä. Seuraavaksi asennetaan kattolaudat ja -huopa sekä lattialaudat.
Vaja tulee vanhan omenapuun kainaloon. Tykkään uuden vajan paikasta, työkalut on helppo hakea ja palauttaa keskeisellä paikalla sijaitsevaan varastoon. Kaunista vajaa ei tarvitse laittaa piiloon. 

Puutarhassa on tapahtunut muutenkin hurjasti viime päivinä. Tulppaanit ja hyasintit alkavat availla kukkiaan. Hyasintit tulivat sipulien värilajitelman mukana ja enkä ajatellut niitä sen kummemmin. Mutta nyt keväällä niiden auettua tajusin, että nehän ovat aivan valtavan ihania!

Hyasintit olivat kevään positiivisia yllättäjiä!
Lisää hyasinttejä.
Etupihan varjopuutarhan tulppaanit eivät ole ihan vielä auenneet.
Mökin edustalle istutetut värikkäät tulppaanit.

Vajan seinustalle on tulossa ruukutuspöytä ja hyllyjä. Pariovien sisäpuolelle ajattelin kiinnittää koukkuja käsityökaluja varten. Kirjoittelen myöhemmin lisää vajaprojektin etenemisestä.

Aurinkoista alkanutta viikkoa!

5 vastausta artikkeliin “Varasto pienelle pihalle”

  1. Me olemme myös miettineet tuollaisen varaston rakentamista, sillä tuntuu, että meiltä sisältä rupeaa tila loppumaan jo kaikkialta. Meillä olisi myös pihalla hyvin tilaa, niin tuollainen pikkumökki mahtuisi todella hyvin. Hyvin noussut jo tuo varasto ja muutenkin teillä on todella hienon näköinen puutarha. Pitääpä itsekin mennä katsomaan noiden tekemiä varastoja, jos löytyisi meillekin jokin sopiva.

  2. Näppärän näköinen pieni varasto. Mekin rakennutimme saman tyyppisen varaston viime kesänä, tosin puun sijasta päädyimme teräshalli-malliin. Upean näköisiä tulppaaneita muuten, taidan itsekin laittaa ensi kesänä niitä kasvamaan.

  3. Meilläkin oli edellisessä kodissa tuollainen puuvarasto, se oli kyllä todella kätevä. Nyt piha on todella paljon isompi ja olemme vähän pohtineet teräskaarihallia. Puolisoni nimittäin innostui ostamaan kaikenlaisia työkoneita ja niille pitäisi löytää säilytyspaikka. Myös omat puutarhavälineeni kaipaisivat kattoa pään päälle.

Kommenttisi piristävät päivääni

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kuvan suurin sallittu koko: 1 Mt. Sallitut liitetyypit: kuvatiedosto. Drop files here