Minä ja puutarha – kymmenen faktaa

Puutarhablogeissa kiertää taas uusi kiva haaste. Haasteen on pannut alulle Saman Otavan alla blogi. Haasteessa pysähdytään miettimään vastauksia kymmeneen puutarha-aiheiseen kysymykseen.  Tässä omat vastaukseni. Mitä sinä vastaisit näihin kysymyksiin?

1. Ensimmäiset puutarhamuistoni

Luonto, kasvit ja eläimet olivat minulle hyvin tärkeitä jo lapsuudessa.  Useimmat lapsuuteni puutarhamuistoista liittyvät mummoloideni pihapiiriin ja keskellä metsää sijainneeseen mökkipuutarhaamme. Muistojani löydät blogikirjoituksestani  Mumman puutarhassa – lapsuuteni puutarhamuistot.

2. Vahvuuteni puutarhurina

Yksi asia mikä minua on aina viehättänyt suuresti puutarhanhoidossa, on puutarhojen ja puutarhurien erilaisuus! Puutarhanhoidossa voi hyödyntää mitä erilaisimpia vahvuuksia, ja oikeita tapoja harrastuksen toteuttamiselle on juuri yhtä monta kuin on puutarhureitakin.

Omasta mielestäni vahvuuteni puutarhanhoidossa ovat luovuus ja into uuden oppimiseen ja kokeilemiseen. Koen suunnatonta riemua saadessani päästää mielikuvitukseni valloilleen ja suunnitella sekä toteuttaa uusia juttuja. Keskeneräisten projektien keskellä on ihanaa pysähtyä hetkisen, tarkastella mitä kaikkea ihanan ihmeellistä luonnossa tapahtuu ja iloita pienistä kauniista asioista.

3. Haasteeni puutarhurina

Olen melko suurpiirteinen ja huoleton puutarhuri. Tästä syystä esimerkiksi viherpeukaloni huonekasvien suhteen on täysin keskellä kämmentä. Unohdan kastella ruukkukukkia säännöllisesti myös pihalla ja parvekkeella. Puutarhani uudet kasvit saavat usein istutuksen jälkeen pärjätä ihan omillaan. Kokeilin juuri siementen idätystä talouspaperilla, mutta hommasta ei tullut mitään, koska paperi pääsi koko ajan kuivumaan. En myöskään lähes koskaan kirjoita istuttamieni kasvien ja sipulien nimiä ylös. Seuraavana vuonna koitan sitten muistella mitä missäkin mahtaa kasvaa. Nurmikkoni toinen pääväri vihreän lisäksi on voikukankeltainen. Muutama rikkakasvi kukkapenkissäkään ei hetkauta mielenrauhaani. Tyyliini sopiikin paremmin luonnollinen, hieman rönsyilevä puutarha.

Toinen haasteeni on kärsimättömyys. Kun innostun jostain asiasta, haluaisin toteuttaa sen välittömästi. Se, ettei toteutusta varten löydy tarvittavia välineitä tai materiaaleja, ei useinkaan estä aloitusta. No, voitte varmaan arvata, että lopputulos ei aina ole ihan suunnitelman mukainen. Toisaalta, joskus tulos saattaa yllättäen olla jopa parempi!

4. Unelmieni puutarha

Tämä on niin ihana aihe! Unelmieni puutarha on englantilaisen cottage gardenin tyylinen rönsyilevä, hallitun villi ja romanttinen mökkipuutarha. Puutarhassa on sadunomainen tunnelma ja se on täynnä ihania sormustinkukkia, ruusuja, punahattuja, hortensioita, pioneja, syreenejä ja monenlaisia köynnöksiä. Ruukuissa on koristeheiniä ja ikkunoilla pelargoneita. Istutusten lomassa on polveilevia hiekkapolkuja ja liuskekivillä päällystettyjä oleskelualueita. Sammaloitunut kiviaita ja tiilimuuri tietenkin. Ja vielä puutarhan halki kulkeva soliseva puro kaarisiltoineen tai pieni lummelampi! Päivätee juodaan kauniista kukkakupeista omenapuun alle katetussa pöydässä. Puutarhassa on myös kaunis keittiöpuutarha, paljon hyönteisiä, perhosia ja eläimiä. Kasvihuoneen portailla makoilee kissa ja onnellisen puutarhurin jaloissa pyörii muutama Welsh corgi.

5. Puutarhakirja pöydälläni

Rakastan puutarhakirjoja ja selailen vanhojakin kirjoja läpi uudelleen ja uudelleen. Tällä hetkellä luen Mari Mörön Kukkanuottasilla kirjaa. Ja voi ihme miten joku osaakin pukea puutarhahöpsön mielenmaiseman niin hyvin sanoiksi. Erittäin viihdyttävää luettavaa!

6. Kukat, jotka löytyvät aina puutarhastani

Keväällä tietenkin tulppaanit! Kaunislehtiset kuunliljat ovat yksi luottokasveistani. Köynnöksistä villiviini ja köynnöshortensia. Kukista nyt ainakin iirikset, pionit, jalopähkämö ja poimulehti. Kesäkukista ehdottomasti pelargoni ja ensimmäisenä keväällä orvokki. Siemenistä kasvatettavista kukista kylvän joka vuonna ihanaa kosmoskukkaa ja pirteää kehäkukkaa.

7. Vihannes/ kasvis, joka löytyy aina puutarhastani

Innostuin hyötyviljelystä vasta muutama vuosi sitten. Sen jälkeen olen kasvattanut joka kesä vähintään kesäkurpitsaa, herneitä ja perunaa. Pidän myös helposta ja maistuvasta mangoldista. Se on lisäksi aika kauniskin. Nykyinen parvekkeemme sopii loistavasti kurkun kasvattamiseen ja tykkään kurkusta, joten luulen, että myös se tulee löytymään vihannesvalikoimastamme tulevinakin vuosina.

8. Paras puutarhavinkkini

Älä ota puutarhanhoitoa liian vakavasti. Nauti suunnittelusta ja tekemisestä. Pysähdy myös ihastelemaan ja lepäämään. Löydä omat juttusi ja ilon aiheesi sekä oma tapasi tehdä. Jaa ilot ja surut toisten puutarhaihmisten kanssa.

9. Lempipuutarhatyökaluni

Lempityökaluni on ihan rehti lapio. Ja kottikärryt. Jos sanko luetaan puutarhatyökaluksi, niin se on myös ihan pakko mainita. Pienistä käsityökaluista kädessä on useimmin käsihara. Siirtolapuutarhurina olen oppinut arvostamaan myös heiluriharaa, jolla on tosi kätevä harata palstan edustalla kulkevan tien rikkaruohot. Siinä tulikin mainittua jo aika monta suosikkia. Mutta jos yksi pitää valita, niin se on se lapio. Haravan kanssa minut taas tapaa hyvin harvoin.

10. Mottoni

On vain kaksi tapaa elää elämäänsä.
 Joko niin kuin mikään ei olisi ihmeellistä.
Tai niin kuin kaikki olisi ihmeellistä
.”
Albert Einstein

12 vastausta artikkeliin “Minä ja puutarha – kymmenen faktaa”

 1. Tämä on kiva haaste! Toisten vastauksia lukemalla oppii tuntemaan pikkuisen paremmin ihmisen blogin takana. Meillä onkin sama lempityökalu: kunnon lapiota ei korvaa mikään! Ja lapion pariksi kottikärry, niin melkein kaikki puutarhatyöt saa jo tehtyä. Unelmiesi puutarha kuulostaa ihanalta paikalta <3 Aurinkoisia kevätpäiviä!

  1. Eikö! Mukava tutustua muihin bloggaajiin ja näihin kysymyksiin oli tosi kiva miettiä vastauksia. Lapiolla tosiaan pystyy tarvittaessa tekemään melkein kaikki puutarhatyöt. No, ehkei sentään puiden ja pensaiden leikkausta. 🙂 Onneksi tuo unelmapuutarhani on pienessä muodossa ihan toteutettavissakin. Mukavaa loppuviikkoa!

 2. Lapion puolesta liputan minäkin – ei ole kunnon lapion voittanutta 🙂 Aivan ihana ja inspiroiva haaste! Oli kiva lukea ajatuksiasi. Mukavaa maaliskuista keskiviikko-iltaa!

 3. Lapio on myös minun mielityökalu. Innostuminen ja kärsimättömyys ovat myös oiva käyttövoima uudistamisessa, puutarhassakin.

 4. Kiva, että otit haasteen vastaan. Näitä on kiva lukea! Hyvä lapio on kylä tärkeä. Sen pitää olla oikean painoinen, oikean pituinen ja terävä. Mulla on täydellinen vielä haussa.
  Tuo Albert Einsteinin ajatus on niin hieno. Sopii erityisesti puutarhaan ja luontoon yleensäkin.

  1. Hieno haaste, kiitos sinulle! Lapiossa ja työkaluissa yleensäkkin on tosiaan tärkeää, että löytää itselle sopivan. Minä olen tykännyt Fiskarsin peruspistolapiosta. Se on mukavan painava ja tukevarakenteinen. Sen lapio-osaa uskaltaa polkaista jalalla ihan reilusti ilman että täytyy pelätä rikkoutumista. Kivaa viikonloppua! 🙂

 5. Ihana unelma ♥ Sellainen puutarha kelpaisi minullekin – ja ne kukkakupit 🙂

  Aion eka kertaa kylvää kosmoskukkaa. Millaisessa maassa sinulla se kasvaa – köyhä vai ravinteikas? Molempia on suositeltu ja olen vähän ihmeissäni.

  1. Jo pelkät kukkakupit vievät puutarhaa palasen lähemmäs unelmaa! Ensimmäisen kerran kasvatin kosmoskukkaa viljelypalstallani savisessa peltomaassa, johon lisäsin ripauksen kanankakkaa. Sen jälkeen olen kasvattanut sitä ruukussa tai muussa astiassa ihan tavallisessa pussimullassa. Silloin tällöin ovat saaneet kasteluveden mukana kesäkukille tarkoitettua kastelulannoitetta. Sanoisin, että eivät vaadi ainakaan kovin hurjasti lannoitetta. Kastelun suhteenkaan eivät ole liian kranttuja. Kosmoskukka on kyllä todella viehättävä ja kiitollinen kukka!

Kommenttisi piristävät päivääni

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kuvan suurin sallittu koko: 1 Mt. Sallitut liitetyypit: kuvatiedosto. Drop files here