Millainen on cottage garden?

Olen ollut siirtolapuutarhuri nyt kaksi kesää. Ensimmäisen kesän yritin parhaani mukaan välttää tekemästä mitään isoja muutoksia ja katsella rauhassa mitä palstallani kasvaa. Onnistuinkin tässä ihan hyvin. Tänä kesänä kun oli aika kääriä hihat ja ryhtyä tosissaan hommiin hoksasin, että jonkinlainen yleissuunnitelma olisi erittäin hyvä olla olemassa.

Ilmoittauduin kesällä Ahlmanin opiston järjestämälle pihasuunnittelukurssille. Harmikseni olen tähän mennessä ehtinyt osallistua vain kurssin ensimmäiselle kerralle. Kurssipäivä oli tosi lupaava ja ajattelin, että marraskuussa olisin jo aika pitkällä suunnitelmani kanssa. Jatko ei mennytkään niin lupaavasti, sillä olen joutunut jättämään kaksi viimeisintä  kertaa väliin päällekkäisten menojen vuoksi. Kurssin opettaja on lähettänyt sähköpostilla hyvät materiaalit kurssipäivistä, joten ihan täysin en ole jäänyt paitsi menetetyistä kurssipäivistä. Onneksi sain tässä välissä myös uudelle vajalle rakennusluvan, joten kiinteiden rakennelmien paikat on sentään lyöty lukkoon.

Ensi viikonloppuna on kaksi perättäistä kurssipäivää ja niihin sentään pääsen osallistumaan! Puutarhasuunnitelmani on tällä hetkellä, öh.. sanoisinko vaiheessa. Ja tässä kohtaa päästäänkin postaukseni syvimpään ytimeen. Nimittäin ajattelin kysyä, josko te voisitte hieman auttaa minua suunnitelman teossa? Mietin ensin, että kehtaanko pyytää apua. Mutta juuri tätähän puutarhablogimaailma on parhaimmillaan, ideoiden ja tiedon jakamista, mukavaa jutustelua, yhdessä ihastelua ja ihmettelyä ystävällisessä hengessä.

Niinkuin otsikkokin jo lupasi, homman nimi on cottage garden. Haaveissani Puutarhurin Majaa ympäröi englantilaistyylinen hallitun villi cottage garden puutarha. Enää puuttuu vain suunnitelma ja toteutus. Olisin todella kiitollinen jos kertoisit mitä sinulle tulee mieleen cottage garden -tyylistä? Olisi mukava kuulla varsinkin mitkä Suomessa viihtyvistä kasveista sinun mielestäsi sopivat cottage gardeniin. Entä mitkä kasviyhdistelmät, värit tai materiaalit? Kommentteihin voit muuten jättää kuviakin!

Jätän tarkoituksella kertomatta puutarhaani koskevat rajoitukset, joita esimerkiksi sijainti siirtolapuutarhassa asettaa, jotta keskustelu saa rönsytä täysin vapaasti! Odotan enemmän kuin innoissani kommenttejanne. 😀

24 vastausta artikkeliin “Millainen on cottage garden?”

 1. Minä olen niin tumpelo noissa puutarha hommissa ettei minusta kyllä ole mitään apua, mutta pakko on kommetoida että aivan ihania kuvia:) Tuo alimmainen on varsinkin niin kaunis ja ihana tunnelma♥ Niin kutsuva sisäänkäynti:) Leppoisaa alkanutta viikkoa!

   1. Kurssi ja suunnitelma kuulostavat ihanalta. Mieleen tulee ihanien kukkien runsaus ja värien iloittelu. Sormustinkukat, salkoruusut, laventelit, köynnösruusut yms.

    1. Sormustinkukat ovat ihania! Niitä täytyykin laittaa johonkin penkkiin. Ja köynnösruusut! Kuulin vasta viime vuonna talvenkestävistä Kanadalaisista köynnösruusuista. Täytyy selvittää mistä niitä saisi.

 2. Itse olen yrittänyt tyyliä tavoittaa istuttamalla mm. pensasruusuja, kärhöjä, mirrinminttua, kurjenpolvia ja akileijoja. Tänä vuonna kylvin myös sormustinkukkia. Suomalaiseen cottage gardeniin tuo mielestäni kivan lisän luonnonkasvit, kuten päivänkakkarat ja kellokukat. Ja pari voikukkaa siellä täällä .

  1. Ihania kukkia kaikki mainitsemasi, jopa tuo voikukka. 🙂 Pensasruusuista ajattelin istuttaa Mustilanruusu Mineten. Se ei oman kokemukseni perusteella leviä liiaksi ja on valtavan kaunis. Palstalla oleva Valamonruusu on levittäytynyt turhan isoksi ja sitä pitänee vähän karsia.

 3. Ihanat kuvat! Minusta tuo puutarhasi näyttää jo siihen suuntaan mikä noista sanoista mieleeni tulee.  Mutta ruusut ja erilaisia istutuksia purkeissa ja purnukoissa, erikokoisia ja näköisiä. Ja lyhtyjä kuten sinulla jo onkin. Kiva metallinen puutarhapöytäryhmä parine tuoleineen. Mutta luonnonmukaisuus tietenkin se joka minua eniten viehättää.

  1. Apua miten ihana tunnelma! Kauniin väriset akileijat. Ja näenkö valkoisen hortensiankin tuolla taustalla vai onko se angervo? Nytpä muistinkin, että haavelistallani on vaaleanpunainen hortensia. Sille on ehdottomasti löydettava paikka suunnitelmaan.

 4. Malvat ja ruusut, siihen voisi yhdistää b
  Pensaista jasmikkeet, köynnöksiä kärhöt ja köynnösruusut, erilaisia köynnöstukia ehkä pergola. Sitten sipulukukat ja joku niittykykkaseos.

  1. Malvat! <3 Meillä olikin edellisessä puutarhassa jasmike. Siinä on ihana tuoksu. Pensaita ja puita puutarhani todellakin tarvitsee lisää. Köynnöstuet on hyvä vinkki. Saavat olla isoja ja koristeellisiakin. Voisikohan jonkin kärhön laittaa kiipeilemään omenapuuhun?

 5. Jättipoimulehden karkulaisia olen kaivanut siirtolapuutarhalle tulevan tien varresta puutarhaani. Sopii ihanasti jalopähkämöiden ja muiden violettien kukkien kaveriksi. Tykkään muuten oikeastaan kaikista kasveista joita näissä kommenteissa on mainittu. 🙂

 6. Hyötykasvit koristekasvien välissä, kuten värikkäät mangoldit ja muut kauniit herkut. Salaiset sopet vaikka teehetkeä varten. Ruusut, köynnöstävät kasvit. Yleinen runsaus, joskus vähän yli äyräidenkin…

  1. Totta, salaiset sopet ja pienet huonemaiset tilat kuuluvat cottage gardeniin. Ja kun englantilaisesta tyylistä puhutaan, niin tietysti myös se tee kauniista kupista nautittuna. 🙂

 7. Rakastan gottage gardenia! Tosin meidän suureen pihaan ei ihan sitä tunnelmaa saa, mutta rajatuille alueille olen sellaista villiä kukkarunsautta yrittänyt saada aikaan. Vaaleanpunaiset, lilat ja hempeän siniset sävyt, mukaan jotain harmaata. Malvat, sormustinkukat ja ruusut, niinkuin moni onkin jo maininnut ja minusta mukaan sopivat monet vanhat perinnekasvit, mitä Suomen oloissa on jo pitkään kasvatettu. Keväisin tietysti sipulikukkien tulitusta. Onnea projektiin! 🙂

 8. Suuressa pihassa onkin ihanaa kun voi tehdä erilaisia tunnelmia puutarhan eri osiin. Luettelit hyvin väripalettini, vaaleanpunainen, lila, sininen ja valkoinen tulevat olemaan puutarhani päävärit. Tehosteena vähän keltaista ja oranssia. 🙂

 9. Voi mitähän tähän sanoisi. Ruusut tulee mieleen ensimmäisenä. Sormustin kukat on kauniita, mutta erittäin kovia levimään. En itse niitä laittaisi. Pionit ja iirikset on minun lemppareita. Esikot ja narsissit keväällä. Mutta mukavaa nähdä mihin päädyit.

 10. Minulla ei ole ollut koskaan sormustinkukkia ja nyt niitä haluaisin. Pienellä palstallani leviäminen saattaa olla aikamoinen ongelma. Luulen, että aion siitä huolimatta laittaa niitä. Esikot puuittuvatkin vielä listaltani! 🙂

Kommenttisi piristävät päivääni

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kuvan suurin sallittu koko: 1 Mt. Sallitut liitetyypit: kuvatiedosto. Drop files here