Kurjenmiekat ja muut kesäkuun kukkijat

Edellisestä käynnistäni siirtolapuutarhalla ehti kulua melkein viikko. Eilen lauantaina mökillä olikin vastassa ihana näky, kun moni kukka oli alkanut kukkimaan viikon aikana! Kirkaan pinkit kukkansa avannut valamonruusu näkyi jo kaukaa. Mökkipolun varressa kukkivat violetit kurjenmiekat. Ukkolaukkojen kukinta alkaa olla ohi ja jäljellä ovat hauskan näköiset pallerot siemenkotineen.

Viime kesänä varjopuutarhan seinustalle istutetut köynnöshortensiatkin ovat avaamassa vielä varsin vaatimattomia kukkiaan. Muutaman vuoden kuluttua tuosta köynnöshortensiaritiliköstä tulee vielä tosi upea!

Sisäpihan puolella on paikoin tosi sekaista. Varastoa on alettu purkaa, osa istutusaluista odottelee uudistusta ja erilaisia kasoja ja läjiä löytyy ympäri puutarhaa. Mutta kauniita kukkasia ja yksityiskohtiakin löytyy kunhan malttaa katsella hieman lähempää. Akileijat ja tummakurjenpolvi kukkivat herkin kukin ja kurottelevat pitkiä kukkavarsiaan yltäkylläisesti kukkivien pionien vieressä.

Jalopähkömökin on availemassa kukkiaan. Pitkin puutarhaa kasvaa kauniita päivänkakkaroita. Rönsyleinikki on vallannut kuivuudesta kärsivän nurmikon ja hoitamattomat alueet. Mökin nurkalla kasvava suuri raunioyrtti on kimalaisten suuressa suosiossa. Piikikkäässä kukkakasvustossa parveilevien pölyttäjien takia palstan kulmassa sijaitsevalle vesipisteelle on syytä kiertää toista kautta.

Ruskoliljat ovat juuri nyt kauneimmillaan. Tarha-alpi on vasta aloittelemassa kukintaansa. Puutarhasta löytyy myös muutama keltavioletti kurjenmiekka. Olisivatkohan tarhakurjenmiekkoja?

Vanhan varaston nurkalla röyhyää tatar viimeistä kesää.  Pienelle palstalle sopimaton tatar joutuu lähtemään. Siitä eroon pääseminen saataakin olla hieman hankalaa.

8 vastausta artikkeliin “Kurjenmiekat ja muut kesäkuun kukkijat”

 1. Kurjenmiekat ovat valtavan kauniita ja sopivat hyvin isommiksi ryhmiksi. Sade alkaa olla täällä jo aika odotettu vieras. Mutta tosiaan, jos saa toivoa niin ei rankkasadetta. 🙂 Mukavaa juhannusviikkoa myös sinulle kaima.

 2. Viikko on tällä hetkellä tosi pitkä aika, itse olimme viikonloppuna kaksi päivää pois ja tuntui kuin kaikki kasvit olisivat edenneet huimaa vauhtia. Ihastuttavia ovat nuo tummakurjenpolvet. Mukavaa jussinodotusta!

  1. Totta! Aivan kuin astusi eri puutarhaan viikon poissaolon jälkeen. Itse hoksasin vasta tänä vuonna noiden tummakurjenpolvien kauneuden, kun ovat päässeet leviämään vähän isommaksi kasvustoksi. Mukavaa juhannuksen aikaa myös sinulle! 🙂

 3. Onpa ihanat nuo kurjenmiekat. Niistä tulee todella näyttäviä runsaassa ryhmässä. Omalla kotipihalla rakastan sitä kohtaa, jossa tausta kasvaa tiheään kotkansiipisaniaista ja edustalla parveilee kurjenmiekkoja. Se on niin tehokas näky joka vuosi.

  Pionit, jotka yleensä rehottavat, ovat tänä vuonna kasvaneet maltillisemmin. Eikä edes kukat ole niin suuria kuin yleensä. Sateettomuus lienee se suurin syy.

  Köynnöshortensian ritiliköistä tulee aikanaan varmasti hienot “kesätaulut”. Hortensia on niin näyttävä köynnös.

  1. Voi, kurjenmiekat ja kotkansiivet kuulostavat niin ihanalta yhdistelmältä! Onneksi saimme eilen sadetta tänne Tampereelle. Lisääkin saisi tulla. Ihmeen hyvin ovat kasvit selvinneet kuivuudesta. Kukkien kokoon kuiva kausi on tosiaan vaikuttanut aika paljon.

 4. Kauniita kukallisia kuvia <3 kesäterveisin Ronja ja tervetuloa vastavierailulle blogiini mikäli innostusta riittää 🙂

   

   

Kommenttisi piristävät päivääni

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kuvan suurin sallittu koko: 1 Mt. Sallitut liitetyypit: kuvatiedosto. Drop files here