Puutarhan tilat alkavat hahmottua

Sain viime viikonloppuna pihasuunnittelukurssilla puutarhasuunnitelmaani hyvin eteenpäin. Kiitos teille kaikille jotka kerroitte ”Millainen on cottage garden” postaukseni kommenteissa ja Facebookissa omia ajatuksianne cottage garden puutarhasta! Sain teiltä, muilta kurssilaisilta ja opettajalta hyviä vinkkejä suunnitelmani tueksi.

Cottage gardenista tuli useimmille mieleen runsaus, hempeys ja kukkaloisto sekä luonnonmukaisuus ja kierrätys. Cottage gardenissa kasvavat muun muassa ruusut, monenlaiset köynnökset, pionit, sormustinkukat, erilaiset luonnonkukat ja perinneperennat, malvat, iirikset, jasmikkeet, poimulehti ja kauniit syötävät kasvit. Ja tietenkin ylenpalttinen määrä kevään sipulikukkia. Rakenteissa pääosassa ovat aidot materiaalit ja hieman romanttiset elementit: kukkapenkkien lomassa polveilevat hiekkapolut, köynnöstuet ja kaaret, kevyet metalliset istuinryhmät, runsaat ruukkuistutukset, liuskekivet, pergolat ja salaiset sopet teehetkiä varten.

Facebookin Puutarhablogit ryhmässä sain myös tosi kivan vastauksen, joka muistutti, että cottage garden (niinkuin puutarha muutenkin) voi olla monen tyyppinen, tekijänsä näköinen. Kirjoittaja oli yöpynyt Englanissa Dartmoorin lähellä 1600-luvulta olevassa pirtissä, jonka upea puutarha oli paikallisten mukaan se ”aito” cottage garden. Puutarhassa oli sateenvarjon malliin kasvatettuja hedelmäpuita, valtavia ruusupuskia, korkeita murattiaitoja ja keskellä virtaa joki. Hyötypuutarha oli muotopuutarhan tyylinen, jossa eri alueet oli aidattu toisistaan erilleen. 

Siirtolapuutarhapalstani tilanjako alkaa olla valmis. Palstalle muodostui kivoja huonemaisia tiloja. Pienellä 300 m2 palstallani haasteena on tasapainotella haaveilemani runsaan ja rönsyilevän tyylin ja selkeyden välillä. Vaarana on, että lopputuloksesta tuleekin täysi sekasotku kauniin cottage gardenin sijaan.

Istutusalueiden paikat on päätettynä, mutta tarkemmat istutussuunnitelmat on vielä tekemättä. Toisaalta en halua tehdä liian tarkkoja suunnitelmia, sillä nautin ”kukilla maalailusta” ja  puutarhassa kuljeskellessa saaduista ideoista. Puiden ja pensaiden paikat aion lukita suunnitelmaan ja perennojen kanssa mennään sitten vähän vapaammin. Suunnitelma on tarkoitus toteuttaa vaiheittain ja sen toteuttamiseen menee varmasti useampi kesä. Kirjoitan puutarhaan tulevista tiloista vielä erikseen omat postauksensa.

On muuten aika ihanaa suunnitella ja miettiä tulevan kesän juttuja, kun pihalla on mustaa ja märkää. Hyvää marraskuun viimeistä viikkoa!

10 vastausta artikkeliin “Puutarhan tilat alkavat hahmottua”

  1. Hieno on suunnitelmasi, yleensä ne vaan tuppaa muuttua matkalla. Mutta on hyvä olla kuitenkin joku pohja mitä alkaa toteuttaa. Minun suunitelmat ovat ainakin muuttuneet jollei samana vuonna niin seuraava. Mutta minulla kun on, mökillä tilaa rönsyillä. Odotan innolla jo ensimmäisiä toteutuksia. Hyvää alkavaa viikkoa.

  2. Tuollainen kurssi olisi minullekin nyt paikallaan, kun pitää alkaa pihaa suunnittelemaan.,tai lähinnä uudistamaan.

    Ja onnea upeasta verkkokaupasta!! Lähetätkö muuten Saksaan??

    Mukavaa uutta viikkoa!!

    1. Kurssi on ollutkin siitä hyvä, että on pitänyt oikeasti istua alas miettimään suunnitelmaa.

      Kiitos! Ainakin tällä hetkellä toimitamme vain Suomeen. Uskon, että Saksaan toimituskin onnistuu yksittäistapauksissa. Täytyy vain katsoa toimituskulut erikseen. Hyvää alkanutta viikkoa myös sinulle!

  3. Talvella on kiva tehdä suunnitelmia ensi kesää varten. Minä haaveilen viiniköynnöksestä kasvihuoneeseen.

Kommenttisi piristävät päivääni

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kuvan suurin sallittu koko: 1 Mt. Sallitut liitetyypit: kuvatiedosto. Drop files here