Parvekkeen kurkuille tukea ja varjostusta

Kurkut kietoutuvat juuttinarun ympärille.

Kasvihuonekurkut ovat viihtyneet hyvin lasitetulla parvekkeellamme. Kurkut pääsivät venähtämään aika pitkiksi ennen kuin ehdimme laittamaan niille tukilangat. Herra Puutarhurin Maja porasi parvekkeen kattoon reiät tukeville koukuille ja lankana käytettiin paksua juuttinarua. Viime kesän huteria tukiviritelmiä ei todellakaan tule ikävä.

Kurkuilla on mielestäni viehättävä tapa kiertää kasvattamansa kärhet tuen ympärille. Edellisvuoden keväällä seurasin pitkään kurkuntaimien kärhien kietoutumista tukikepin ympärille. Kärhen liikkeen ja kietoutumisen voi nähdä paljaalla silmällä, kunhan malttaa katsella tarpeeksi pitkään! Vähän hullun hommaa, myönnän…

Parvekkeen varjostusverho Ikeasta, verhovaijeri ja juuttinarua.
Varjostusverho löytyi Ikeasta ja verhovaijeri Tokmannilta.
Lasitetun parvekkkeen verho ja kurkun tukinarut.
Verhovaijeri kannattaa leikata reilusti liian lyhyeksi, ettei verho jää rumasti roikkumaan.
Kurkun tukinarut parvekkeella.
Parvekkeen kattoon porattiin reiät tukinaruja varten. Reikiin asennettiin tulpat ja tukevat koukut, joihin narun sai kunnolla kiinni.

Parvekkeemme on helteillä todella kuuma. Liian kuuma jopa kurkuille, luulisin. Uteliaat kissat ja alas lattiaan asti aukeava parvekelasitus on yhdistelmä, joka tekee parvekkeen tuuletuksestakin lähes mahdotonta. En halua ottaa pienintäkään riskiä siitä, että tytöt pääsisivät putoamaan parvekkeelta.

Asensimme parvekkeelle varjostusverhon, joka suojaa kurkkuja pahimmalta paahteelta ja toivottavasti laskee parvekkeen lämpötilaakin hieman. Sopiva ja vieläpä tosi halpa verho löytyi Ikeasta.

Venäjän siniset kissat parvekkeella.
Helinä ja Iris ihmettelevät parvekkeen tapahtumia.

Parveke on ollut kissojen lempipaikka heti ilmojen lämmettyä. Iris ja Helinä tulivat meille nyt talvella ja keväällä olikin ihmettelemistä, kun parvekkeelle pääsi käymään ensimmäisen kerran. Nyt sinne osataan jo vaatia pääsyä rämpyttelemällä oven sälekaihtimia.

Tytöt seuraavat aina tarkasti meidän touhuja. Parvekkeella tapahtuvat muutostyöt vaativat tietysti virallisten valvojien läsnäoloa.

Kasvihuonekurkkujen tukeminen parvekkeella.
Kurkut olivat päässeet hieman liian pitkiksi. Langan kieputtelu lyhempien varsien ympärille olisi ollut helpompaa.
Kasvihuonekurkut parvekkeella Biolanin kasvusäkissä.
Vasemman puoleinen Euphya on kasvanut rotevammin kuin oikealla oleva Tasty Green. Euphyassa on jo kurkun alkuja, kun Tasty Green vasta aloittelee kukintaansa.
Kasvihuonekurkkujen kukkia.
Vasemmalla Euphyan kukka ja oikealla Tasty Greenin kukanalkuja.
Kurkun alku.
Minusta tulee isona kurkku!
Kurkun tukeminen.
Niin minustakin! Otetaanko skaba kummasta kasvaa isompi?
kissa syö kurkuntaimea.
Jos vain ehditte ennen kuin minä syön teidät!

Kurkku toipui hyvin taannoisesta hyökkäyksestä, mutta vaara ei todellakaan ole ohi… Iippa on ollut erityisen kiinnostunut kurkun hauskasti harottavista kärhistä. Mitenköhän ensi kevään taimikylvöille käy tämän kaverin kanssa?

5 vastausta artikkeliin “Parvekkeen kurkuille tukea ja varjostusta”

 1. Meilläkin kasvihuonekurkut kasvavat lasitetulla parvekkeella, ja sama homma täälläkin: aurinkoisina kesäpäivinä on aivan liian kuuma. Meillä ei kuitenkaan ole lemmikkejä, joten voimme vain avata lasit ja tuulettaa. Jotain varjostusta pitäisi kuitenkin yrittää viritellä, sillä tuuletuskaan ei aina tepsi riittävästi. 😀 Olen myös todennut, että naruviritelmä on huomattavasti parempi ratkaisu kuin tukikepit. Kurkut saavat rauhassa kasvaa vaikka kattoon asti, ja narut ovat paljon tukevampiakin. 🙂 Ja voi kyllä, kurkun kärhien kiertymistä on tosi mukavaa tarkkailla! <3

  1. Hauska kuulla, että en ole ainoa kurkun kärhien tuijottelija. 😀 Tuo varjostusverho oli helppo asentaa ja kaksi verhoa maksoi alle 4 €! Verho peittää kivasti myös ei niin kivaa näkymää viereiselle rakennustyömaalle. Yhden huonon puolen huomasin juuri verhossa: nuo ihanat kärhet takertuvat tosi lujasti verkkomaiseen kankaaseen.

 2. Hei, ja kiitos kivoista parvekkeen sisustusvinkeistä! Olisi kiinnostavaa nähdä kuvasta tai lukea, kuinka kiinnititte parvekkeen rakenteisiin verhovaijerin kiinnikkeet?

  1. Hei,

   Tämä kysymys kiinnostaa itseänikin. Mihin kohtaan ja miten porasitte vaijerille paikat? Eli tarkempia kuvia ja tietoja kaipailen juuri vaijerin kiinnityksestä.

   1. Moikka Kirsi! Pahoittelut että vastaus tulee näin myöhään. En enää asu tuossa kodissa, joten valitettavasti en saa lisää kuvia vaijerista. Porasimme vaijerin kiinnityskoukuille reiät muistaakseni parvekkeen kattoon (betonia) ja laitoimme reikiin proput.

Kommenttisi piristävät päivääni

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kuvan suurin sallittu koko: 1 Mt. Sallitut liitetyypit: kuvatiedosto. Drop files here