Purjoa, Rakkaani!

Puutarhaharrastajan perheenjäsenten hermoja koetellaan keväisin. Ei riitä, että joutuu katselemaan kevään höpsähdyttämää ja innoissaan täpisevää asuinkumppania sekä kuuntelemaan vuorokaudet ympäriinsä puhetta, jonka sanavarasto tuntuu supistuneen pelkästään puutarhaa koskeviin aiheisiin. Sillä lisäksi puutarha valloittaa koko kodin! Puolison hermojen kestävyys punnitaan viimeistään siinä vaiheessa, kun keittiönpöydällä olevaan viimeiseen, taimien saartamaan tyhjään kohtaan asetellaan maljakollinen tulppaaneja. Minkäs sille voi, jos keittiön ikkuna on juuri sopivasti etelään päin. Muutaman kuukauden voi aivan hyvin syödä olohuoneessa.

Meillä taimien ja kevätkukkien lisäksi pöydällä pyörii myös kaksi kissaa. Kieltämättä jossain vaiheessa alkaa omaankin silmään näyttää hieman, hmm… no epäkäytönnölliseltä. Onneksi herra Puutarhurin Maja ymmärtää, että harrastus on rakas ja rönsyilee siirtolapuutarhan ja parvekkeen ulkopuolellekkin.

Ehkä hieman omaatuntoanikin rauhoitellakseni tiedustelin herralta viime vuonna olisiko hänellä mielessä jotain, mitä hän haluaisi minun kasvattavan. Herneet ovat kestosuosikki, mutta viime vuonna toiveena oli myös purjo. Purjo on tosi hidaskasvuinen ja se vaatii pitkän, 2-3 kuukauden esikasvatusajan. Viime vuonna purjon kasvatuksen aikaikkuna oli jo mennyt, mutta tänä vuonna muistin toiveen ja päätin kokeilla purjosipulin kasvatusta. Lähdin etsimään tietoa netistä ja kokosin myös teille pienen tietopaketin purjon kasvatuksesta.

Kuva: Pixabay

Purjosipuli (Allium porrum) on sipulinsukuinen kasvis. Purjo on Yrjön kanssa saanut hieman epäkiitollisen aseman puhekielisenä synonyyminä. Nimen loasta huolimatta Purjo on varsin mainio kasvis. Sen maku on muita sipuleita miedompi ja se onkin hyvin monikäyttöinen. Sen voi käyttää ruoanlaittoon kokonaan. Mullan alla kasvanut valkoinen osa sopii keittoihin, patoihin ja raakana vaikka salaatteihin. Vihreä osa on lähinnä keittojen ja liemien maustamiseen. Meillä purjoa käytetään useimmin tonnikalapiirakkaan ja munakkaisiin. Jotkin lähteet kertoivat, että purjo on myös urheilijoiden suosiossa, koska siitä saa nopeasti energiaa. Väite kuulostaa hieman hassulta, mutta kertokaahan ihmeessä urheilijat, popsitteko purjoa?

Purjontaimet kasvavat aluksi hassusti kaksinkerroin.

Kuten jo tulikin ilmi, purjo vaatii pitkän esikasvatuksen. Siemenet kannattaa kylvää viimeistään maaliskuun alussa. Purjon siemenet ovat pikkuruisia ja ostamassani pussissa niitä oli ihan hurjan paljon! Siemenet kylvetään joko hajakylvönä tai yksittäin. Minä laitoin siemenet turvebriketeihin, koska niitä sattui olemaan kotona valmiiksi. Siemenet itävät noin 2 viikon kuluttua kylvöstä.

Koulitut taimet. Taustalla lisää taimia kirsikkatomaattirasiassa.

Noin kymmensenttiset taimet koulitaan omiin astioihin tai 2-3 ryhmiin. Koulinnan yhteydessä taimet latvotaan. Löysin myös Eilistä & paistoa -blogista hauskan rullapotin, jolla purjon taimia voi kasvattaa paljon pienessä tilassa. Facebookissa joku kertoi tekevänsä rullapotin multapussin pohjasta. Kun pussin vielä rei’ittää pohjasta voi kastelun hoitaa kätevästi kaatamalla vettä astiaan, jossa rulla on. Taimien lannoittaminen aloitetaan, kun taimissa on 2-3 lehteä. Ulos purjot voi istuttaa touko- kesäkuun vaihteessa. Taimet lannoitetaan pari päivää ennen istuttamista, jotta ravinteet riittävät juurtumisen ajan. Taimet istutetaan noin 10 cm välein ja riviväli on noin 40 cm. Taimet latvotaan myös ulosistutuksen yhteydessä. Kasvualustan täytyy olla runsasmultainen ja syvä. Purjo vaatii myös runsaasti ravinteita ja viihtyy hyvin kalkitussa maassa. Purjosatoa pääsee toivottavasti nauttimaan lokakuun alussa.

Pienet purjontaimeni näyttävät vielä kovin honteloilta, mutta eivätköhän ne vielä vankistu kevään mittaan! Miten teidän läheiset suhtautuvat kevään kasvavaan taimimäärään? Tai onko perheenjäsenesi jopa sinua innokkampi esikasvattaja!

8 vastausta artikkeliin “Purjoa, Rakkaani!”

 1. Onneksi meidän taloudessamme molemmat ovat yhtä hulluja kasvien suhteen. Samassa veneessä ollaan – ei tarvitse toisen hiljaa sietää. 😀

  Tykkään purjosta, mutta emme ole vielä kertaakaan onnistuneet sen kasvatuksessa. Olisi hyvä jaksaa yrittää vielä uudestaan.

  1. Ihan mahtavaa saada jakaa kasvihulluus asuinkumppanin kanssa! En tosin tiedä miten meillä kävisi, jos mieheni olisi yhtä innostunut esimerkiksi puutarhan suunnittelusta. Minulla on aika vahva näkemys millaisen haluan siirtolapuutarhapalstastamme, joten kaksi suunnittelijaa voisi olla liikaa. Olen siis hyvin tyytyväinen nykytilanteeseen! 🙂

   Purjo taitaakin olla vähän vaativa kasvatettava. Saas nähdä mitä noista minun “heinistäni” tulee.

 2. Hei. Nyt en enää ihmettele ettei maalle laitetut siemenet kasvaneetkaan. Uus yritys ja nyt noin 10 cm taimet juuri koulitaan ja katkotaan. Katsotaan miten onnistuu. Mies tykkää kasveista, muttei niistä taimista kotona sisällä. Onneks on yks tyhjä huone josta lapsi muutti jo omaan. Siellä saavat kasvaa

 3. Hei, missään ei kerrota, kuinka SYVÄÄN purjot istutetaan, kasvaako se valkoinen osa kokoaan maan sisällä? Entä mitä kasvien kouliminen tarkoittaa, (sen voisi aina vaikka kertoa suluissa).
  PS mistä tiedän tuleeko minulle tänne vastauksia? Tuleeko siitä viesti meiliini?

 4. Mä olen pistänyt purjon siemenet noin 2 cm syvyyteen.
  Maanpinnan yläpuolella nouseva osa muuttuu vihreäksi. Tätä ei esikasvatuksessa tarvitse huomioida mutta isäni multaa purjoa kasvukaudella valkoisen osan lisäämiseksi.
  Kouliminen on tässä yhteydessä erottelemista omiin ruukkuihinsa (isompiin).
  Viime vuotiset purjot epäonnistui esikasvatuksessa. Ne uudet sumppimullat (kahvin tähteistä) ei todella sopineet purjon eikä avomaankurkkujen esikasvatukseen.
  Ainahan ne on onnettomia heiniä mutta haastetta purjossa kyllä on esikasvatettavana.

Kommenttisi piristävät päivääni

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kuvan suurin sallittu koko: 1 Mt. Sallitut liitetyypit: kuvatiedosto. Drop files here