Gardena NatureUp! – Puutarha pieneen tilaan

Tykkään ajatuksesta, että puutarhan voi perustaa melkein minkä kokoiseen tilaan tahansa. Monta puutarhahaavetta on mahdollista toteuttaa omalla parvekkeellakin. Unelmien pikkupuutarhan rakentaminen vaatii hieman mielikuvista ja tilaa säästäviä ratkaisuja. Sain testattavaksi aiheeseen liittyvän mielenkiintoisen tuotteen.

Gardenan NatureUp! perussarjaan kuuluu kolme laatikkoa. Pystypuutarhaa voi myöhemminkin helposti kasvattaa ylös ja sivuille päin.

Gardenan NatureUp! on elementeistä koottava pystypuutarha. NatureUp! pystypuutarha kootaan päällekkäin pinottavista säänkestävistä muovilaatikoista. Pystypuutarhasta voi tehdä haluamansa korkuisen ja sen voi sijoittaa lattialle tai kiinnittää seinälle mukana tulevilla kiinnikkeillä. Kokoamiseen ei tarvita työkaluja ja puutarhaa voi halutessaan myöhemmin laajentaa.

Ihastuin erityisesti NatureUp! pystypuutarhan monikäyttöisyyteen ja muunneltavuuteen. Gardenan sivuilta löytyy hyviä istutusvinkkejä pystypuutarhaan sekä kivat esimerkki-istutukset erilaisiin olosuhteisiin. Englanninkielisestä pdf-tiedostosta löytyy vielä lisää kasviehdotuksia aurinkoon, puolivarjoon ja varjoon. Taulukko on jaettu kätevästi kukkiin, yrtteihin, vihanneksiin/hedelmiin sekä viherkasveihin ja kaikista löytyy sekä yksivuotisia, että monivuotisia vaihtoehtoja.

Ylimmän laatikon kansi ja laatikoiden aluslautaset ovat samanlaisia, joten järjestelmän kasvattaminen onnistuu helposti. Kansi toimii vaikka parkeen pienenä pöytänä tai säilytystilana!
NatureUp! pystypuutarhaan on saatavana myös automaattisen kastelujärjestelmä. Letku johtaa kasteluveden suoraan jokaisen kasvin juurelle.

Laatikko ja ruukkupuutarhojen kompastuskiveksi muodostuu usein kasvien vedensaanti. Pienessä tilassa kasvavat kasvit tarvitsevat säännöllisesti ja tasaisesti vettä voidakseen hyvin. Tavanomaisessa puutarhassa kasvit pärjäävät alkuvaiheen yli päästyään yleensä hyvin omillaan, mutta ruukkupuutarhan kasvit tarvitsevat kastelua läpi elinikänsä. NatureUp! pystypuutarhaan asennettava automaattinen kastelujärjestelmä ratkaisee parvekepuutarhurin kasteluongelman! Kasvit voi jättää hellekaudella yksin pidemmänkin loman ajaksi.

Kastelujärjestelmä ei välttämättä tarvitse juoksevaa vettä. Minulla on käytössä tavallinen sanko.
Pumppu sangossa. Minun pumppuni toimii sähköllä, mutta Gardenalla on mallistossa myös aurinkokennolla toimivia ratkaisuja.

Kasteluletkut voi kiinnittää suoraan vesipisteeseen tai jos juoksevaa vettä ei ole saatavana, voi kasteluun käyttää erillistä vesiastiaa (esimerkiksi sankoa) ja pumppua.  Järjestelmän letkut johtavat veden suoraan kasvin juurelle. Ylikastelun vaaraa ei ole, sillä ruukuissa on vedenpoistojärjestelmä, jonka kautta mahdollinen ylimääräinen vesi pääsee pois ruukusta. Kannattaa kurkata myös Gardenan muut loma- ja automaattikastelujärjestelmät. Tuotevalikoimasta löytyy mm. hieno aurinkokennolla toimiva AquaBloom kastelusarja.

Perussarjaan mahtuu yhdeksän kasvia, yhdeksän samaa tai kaikki erilaisia! Vain mielikuvitus on rajana. Minulla pystypuutarhassa kasvaa tänä kesänä mansikkamaa.

Minulla oli mietinnässä useampikin hyvä paikka omalle NatureUp! pystypuutarhalleni. NatureUp! sopisi hyvin paahteiselle parvekkeellemme tai siirtolapuutarhan keittiöpuutarhaan lavakaulusten kylkeen. Ideoista herkullisimmaksi muodoistui kuitenkin pystysuuntaan istutettu mansikkamaa! Mökin edusta on lämmin ja aurinkoinen, oikein mukava paikka pienelle mansikkamaalle.

NatureUp! pystypuutarhan kokoaminen oli helppoa. Projektin hankalimmaksi osuudeksi osoittautui yllättäen mansikan taimien saaminen. Poikkeuksellinen kevät oli saanut ihmiset innostumaan kotoilusta ja puutarhanhoidosta ja etenkin hyötykasvien taimet olivat myyty loppuun joka paikasta. Pitkän etsintäkierroksen päätteeksi taimet onneksi löytyivät ja pääsin perustamaan mansikkamaata. Hauskana ajankohtaan sopivana sattumana löytämäni mansikantaimet olivat lajikkeeltaan ’Koronaa’. ’Korona’ on kuvauksen mukaan Hollantilainen erinomaisen makea ja herkullinen mansikkalajike, jolla on pitkä satokausi.

Sain käyttööni myös pystypuutarhaan sopivan kastelujärjestelmän. Järjestelmässä kasteluputki asetetaan jokaiseen ruukkukerrokseen ja jokaisen kasvin kohdalla putkessa on reikä, josta kasvi saa vettä suoraan juurelleen. Kastelujärjestelmää kootessa piti pysähtyä hetkeksi lukemaan ohjetta, mutta systeemi selvisi varsin nopeasti ja putkien liittäminen pikaliittimillä toisiinsa kävi näppärästi.

Istutuslaatikoiden pohjalle laitoin salaojaksi kevytsoraa. Soran päälle tuli kasvualustaksi tavallista puutarhamultaa pussista. Mansikat istutin hieman vinoon. Jokaiseen kerrokseen tuli kolme tainta. Kun kerroksen taimet oli istutettu, asetin mullan päälle kasteluletkun. Ja sitten vaan seuraava kerros päälle ja samat hommat. Päällimmäiseksi tulevan kannen voi jättää halutessaan pois ja istuttaa ylimpään ruukkuun esimerkiksi tomaatteja!

Kokoaminen oli helppoa. Laatikot asetettiin aluslautasille ja laatikoiden koloihin napsautettiin pyöreät kiinnikkeet, jotka pitävät laatikot päällekkäin (keskimmäisen laatikon oikeassa reunassa kiinnike jo paikoillaan).
Koottu kastelujärjestelmä. Tästä näkee miten jokaiseen laatikkoon tulee oma kasteluletku. Kokoaminen tapahtui harmailla pikaliittimillä.
Laatikoiden pohjalle tuli kevytsoraa salaojaksi. Ylimääräinen vesi menee aluslautaselle.
Ensimmäinen kerros valmiina. Taimet istutetaan hieman etuviistoon.
Nyt ollaan päästy jo ylimpään kerrokseen. Tästä kerroksesta voi jättää kannen pois, jos haluaa istuttaa korkeita kasveja, kuten tomaatteja.

Pystypuutarha on ollut minulla nyt käytössä kesän ajan ja mansikat tuntuvat viihtyvän hyvin NatureUp! ruukuissaan. Pystypuutarhasta on tullut kivan näköinen viherseinä, kun mansikat ovat kasvaneet ja tuuhistuneet. Aurinkoisella seinustalla on vielä tilaa kasvattaa pystypuutarhaa. Yksi salaateille ja toinen yrteille. Vai laittaisinko sittenkin jotain ihanasti tuoksuvia kukkia, kuten laventelia tai mirrinminttua kissoille!

Kaupallinen yhteistyö: NatureUp! pystypuutarha ja kastelujärjestelmä saatu Gardenalta.

1 vastaus artikkeliin “Gardena NatureUp! – Puutarha pieneen tilaan”

  1. Mielenkiintoinen tuote!
    Heti alkoi päässä ajatukset pulputa, sopisi mainiosti pieneen rivitalopihaani. Mahtaakohan kestää talven pakkasia
    Ihastuin blogiisi sekä ihastuttavaan pieneen puutarhamökkiisi

Kommenttisi piristävät päivääni

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kuvan suurin sallittu koko: 1 Mt. Sallitut liitetyypit: kuvatiedosto. Drop files here