Seitsemän pientä chilikääpiötä

kuusi peintä chilin taimea

Kevään esikasvatukset ovat lähteneet hyvin maltillisesti käyntiin. Pienoiskasvihuoneen suojissa majailee tällä hetkellä ainoastaan 7 pientä chilikääpiötä. Lumikin roolista näyttää kilpailevan kaksi harmaata vihreäsilmäistä neitoa. Keittiön pöydällä oleva pienoiskasvihuone on kissojen mielestä tosi mielenkiintoinen. Niin kuin tietysti kaikki muukin. Sellaista tavaraa ei ole vielä meidän kotiin kannettu, mikä ei olisi näitä pieniä uteliaita olentoja kiinnostanut.  Auki olevista ilmastointiluukuista täytyy käydä haistelemassa outoja hajuja ja kasvihuoneen päällä lampun paisteessa on myös mukava ottaa nokoset.

chilinsiemenet ja pienoiskasvihuone
Pienoiskasvihuoneessa on valmiina sopivat kolot turvebriketeille.
chilinsiemeniä ja turvebrikettejä
Piment d’Espelette on siemenpussin mukaan erinomainen chililajike myös ulkokasvatukseen. Tulisuus on maltilliset 2000 Scovillen asteikolla (esim. cayanne 30 000 – 50 000 ja jalapeno 2500 – 8000).

Kokeilin ensimmäistä kertaa kylvää siemenet turvebriketeihin. Lisäsin kokeen jännitystä laittamalla yhden siemenen verrokiksi tavalliseen taimimultaan. Kylvin siemenet ystävänpäivänä 14.2. ja kaikki siemenet olivat itäneet viime perjantaina 23.2. Tällä hetkellä taimimultaan istutettu chilintaimi saattaa olla aavistuksen suurempi kuin briketeissä kasvavat veljensä.

Turvebriketit esikasvatuksessa
Kuivat turvebriketit.
turvebriketin kasteleminen
Ja vettä niskaan.
Kastellut turvebriketit
Turvonneet turvebriketi.

Turvebriketit ovat kuivia ja ne on puristettu tiiviiksi ja pieniksi. Briketti kastellaan vedellä ja annetaan turvota täyteen mittaansa ennen siementen kylvöä. Briketit imivät aluksi huonosti vettä. Kaadoin vettä reilusti pienoiskasvihuoneen alustalle ja annoin brikettien imeä veden rauhassa. Turpoaminen kesti mielestäni yllättävän kauan, noin 20 minuuttia. Laitoin jokaiseen brikettiin vain yhden siemenen. useammankin voisi laittaa ja kuolia pienet taimet myöhemmin isompiin astioihin.

Ennen itämistä kastelin brikettejä hieman harvemmin, kuin taimimullassa kasvavaa siementä. Turve pidättää kosteutta paremmin kuin laiha taimimulta. Taimettumisen jälkeen chilit ovat olleet janoisempia briketeissäkin. Märkien turvebrikettien haju saattaa tuntua aika erikoiselta. Minulle tuo haju on varsin kotoinen ja tuo mieleen aumallisen mukavia muistoja ajalta jolloin työskentelin voimalaitoksen laboratoriossa.

chilin taimet pienoiskasvihuoneessa
Seitsemän pientä ihanaa pienoiskasvihuoneessa.
itäneet chilin taimet
Laitoin chileille tavallisen lukulampun lisävaloksi. Valaisimessa on päivänvalo energiansäästölamppu (värilämpötila yli 5000K). Lamppu ei ole paras mahdollinen, mutta paremman puutteessa saa nyt käydä.
pieni chilintaimi turvebriketissä
Tässä vaiheessa tuntuu aina yhtä uskomattomalta, että pikkutaimi voisi joskus tuottaa ihan oikeaa ruokaa!
chilin juuri turvebriketin pohjassa
Turvebriketin pohjassa näkyy jo juuria.

Pohjasta alkaa näkyä juuria. Pitäisiköhän kääpiöt laittaa jo omiin ruukkuihin? Turvebriketin voi istuttaa myös suoraan maahan. Chilin kohdalla se ei tietenkään onnistu, mutta ehkä jotkin esikasvatettavat kukat voisi istuttaa pieninä taimina suoraan kasvupaikalleen.

Kokeilu oli ihan hauska ja turvebrikettien käyttö helppoa. Brikettejä mahtuu pienoiskasvihuoneeseenkin monta vieri viereen. Suurin hyöty näissä on mielestäni helppo kuljettaminen ja varastointi. Briketit vievät todella vähän tilaa kuivina. Jatkossakin varmaan käytän näitä isojen siementen kylvöön. Kurkku ja kesäkurpitsa voisivat ainakin olla turvebrikettikylvöjen  kokeilulistalla. Pienemmät siemenet taidan yhä kylvää normaalisti taimimultaan.

12 vastausta artikkeliin “Seitsemän pientä chilikääpiötä”

  1. Toivottavasti tarjoamani valo riittää ja jaksavat jatkaa reipasta kasvua. Tämän homman yksi hauskuus onkin tuo, ettei koskaan tiedä varmasti miten onnistuu. 🙂 Uusia siemeniä vaan multaan!

 1. Nuo turvepriketit on munkin mielestä kokeilun arvoisia. Kiva kun sinä olet saanut noi shilit jo itämään, niille on tullut jo sirkkalehdet näkyviin ja kohta ne on jo kivoja pikkutaimia. Itse olen koittanut malttaa mieleni kylvösten suhteen kun aina tahtoo käydä niin, että en saa niitä tarpeeksi aikaisin ulos kasvihuoneeseen kasvamaan ja taimilta loppuu sisällä kasvutila. Hyvää kevään jatkoa sinulle

  1. Itsellenikin oli yllätys, että kaikki siemenet itivät. Pari chiliä riittäisi meille mainiosti, tila tulee vastaan meilläkin jos kaikki taimet jaksavat kasvaa isoiksi. tänä vuonna yritän myös malttaa kurkun ja kurpitsan siementen kanssa, etteivät taimet venähdä liian pitkikisi sisällä.

 2. Luin jonkun toisen blogiin jättämästäsi kommentista, että olet tehnyt jotain muutoksia blogisi asetuksiin. Siitäköhän johtuu, etten enää ole saanut postauksistasi ilmoituksia lukuluettelooni. Täytyypä tutkia asiaa omalta osaltani.

  1. Kiva, että jätit viestin aiheesta! 🙂

   Joulun aikoihin blogini feedit alkoivat takkuamaan bloggerissa. Blogini on WorldPress pohjalla ja sen blogger feedit tulivat sitä varten tekemäni bloggerblogin uudelleenohjauksen kautta.  Uskoisin, että blogger on tehnyt joitain muutoksia koodiinsa, koska en enää saanut feedejä toimimaan, vaikka omassa blogissani en ole tehnyt mitään muutoksia. Päädyin poistamaan bloggerin blogin ja lukija-widgetin kokonaan, joten valitettavasti blogiani ei enää pysty seuraamaan suoraan bloggerin kautta.

   Blogger ei ole minulle alustana tuttu, mutta luulisin että muitakin kuin blogger blogeja voi seurata kirjoittamalla blogin URL osoitteen?

 3. Hei taas minä olen ihmetellyt miksi minä en saa päivitystä blogi luettelooni sinun kohdallasi. Tulin suoraan niin täällähän on ollut vaikka mitä. Minä käytän myös näitä pellettejä, mutta ne ovat kyllä turponeet heti. Nyt kokeilin eka kertaa siemenlauttaa. Saa nähdä. Pitää vähän selata taaksepäin blogiasi ja tutkailla mitä on jäänyt väliin. Hyvää loppuviikkoa.

  1. Olipas kiva, että löysit blogiini vaikka syötteet eivät enää toimikaan. 🙂

   Lainaan tähän vastaustani Betweenille, joka oli ihmetellyt samaa asiaa:

   ”Joulun aikoihin blogini feedit alkoivat takkuamaan bloggerissa. Blogini on WorldPress pohjalla ja sen blogger feedit tulivat sitä varten tekemäni bloggerblogin uudelleenohjauksen kautta.  Uskoisin, että blogger on tehnyt joitain muutoksia koodiinsa, koska en enää saanut feedejä toimimaan, vaikka omassa blogissani en ole tehnyt mitään muutoksia. Päädyin poistamaan bloggerin blogin ja lukija-widgetin kokonaan, joten valitettavasti blogiani ei enää pysty seuraamaan suoraan bloggerin kautta.”

   Luinkin mielenkiintoisesta kasvilauttakokeilustasi blogistasi. Ehkä kokeilen sitä ensi keväänä. Mukavaa loppuviikkoa myös sinulle!

Kommenttisi piristävät päivääni

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kuvan suurin sallittu koko: 1 Mt. Sallitut liitetyypit: kuvatiedosto. Drop files here