Kauan eläköön kuningatar! Eli miten pelargonin talvetus onnistui aloittelijalta

 

Meillä on majaillut koko talven kuninkaallinen! Vieraamme Dronning Ingrid eli kuningatar Ingrid on Tanskalainen Mårbacka-tyyppinen vanhanajan pelargoni. Hänet  tunnetaan myös nimellä ”Tanskan Mårbacka”.  Koska en omista viileää ja valoisaa lasikuistia tai viherhuonetta, kellarista puhumattakaan, kuningatar Ingrid talvehtii kerrostaloasuntomme keittiön pöydällä.

Dronning Ingrid Syyskuussa juuri sisälle saapuneena. Kukkien vaaleanpunainen sävy on mielestäni tosi kaunis.
Ingrid oli mukana myös meidän syksyisessä kuvaustuokiossa, jossa valokuvaaja Lotta Polviander otti meistä kuvia tänne Puutarhurin Maja -sivustolle. Blogitekstin ensimmäinen kuva on myös Lotan ottama.

Pelargonit ovat olleet jo pitkään osa kesäidylliäni. Olen heikkona varsinkin vaaleanpunaisiin pelargoneihin. Ja joka syksy tuntuu yhtä ikävältä heittää pelargonit kompostiin, kun tietää että ne voisivat ilahduttaa minua myös seuraavana kesänä. Olenkin jo kauan aikaa haaveillut saavani joskus sopivan paikan, jossa voisin kokeilla pelargonien talvettamista. Täytyy tunnustaa, että pelargonien talvetus on ajatuksissani vaikuttanut vaikealta ja hieman pelottavaltakin tehtävältä. Ja samalla kuitenkin niin kutkuttavan mielenkiintoiselta asialta.

Lokakuun lopussa pelargonini näytti tältä.

Paras talvetuspaikka pelargonille on viileä (+5 – +10 C) ja valoisa. Esimerkiksi rintamamiestalon puolilämmin lasitettu kuisti sopii tarkoitukseen mainiosti. Pelargoneja voi talvettaa myös pimeässä kellarissa tai autotallissa. Tällöin lämpötila voi olla alhaisempi, kunhan ei mennä pakkasen puolelle. Pimeässä talvehtivia pelargoneja ei kastella kuin muutaman kerran talven aikana.

Perehtyessäni asiaan lähemmin sain oppia, että talvetus on aivan mahdollista myös tavallisessa huoneenlämmössä! Tällöinkin olisi suositeltavaa, että huoneenlämpö olisi alle 20 C. Nyrkkisääntönä talvettamisessa on, mitä lämpimämpi paikka, sen enemmän pelargonit tarvitsevat valoa ja vettä. Ylikastelua täytyy kuitenkin varoa. On hyvä tarkistaa, että pelargonit eivät ole liian märkiä, kun ne ottaa syksyllä sisätiloihin. Talvehtivan pelargonin saa varmimmin tapettua liikaan kasteluun.Parhaiten huoneenlämmössä talvehtimisen kestävät lukemani mukaan perinteiset maatiaislajikkeet, kuten juurikin Mårbacka.

Ja näin surkealta näyttää huoneenlämmössä talvehtinut pelargoni pitkän talven jälkeen helmikuun alussa.
Lähempää katsottuna näyttääkin jo paljon paremmalta. Uusia lehtiä alkaa pikkuhiljaa tulla kuolleiden tilalle!
Pieniä terveen vihreitä lehtiä.

Pelargonini ulkomuoto on melko ränsistynyt. Ei lainkaan kuninkaallinen. Pian aion vaihtaa sille mullan, sekä leikata kuolleet oksat pois. Pitkää kasvustoa voi myös typistää ja ottaa pistokkaita talteen. Tällöin kasvista pitäisi tulla myös tuuheampi. Usean lähteen mukaan leikkausta ja mullanvaihtoa ei pitäisi tehdä samaan aikaan, ettei kasvi rasitu liikaa. Toinen puoli taas kertoi, että ne voi hyvin tehdä myös samaan aikaan. Vaikka ensimmäinen talvettamani pelargonini näyttääkin surkealta on se sentään selvinnyt hengissä tähän asti. Toivon, että tuleva kevät, lisääntyvä valo ja mullan vaihto saavat sen kukoistamaan. Kauan eläköön kuningatar Ingrid!

8 vastausta artikkeliin “Kauan eläköön kuningatar! Eli miten pelargonin talvetus onnistui aloittelijalta”

 1. Mielenkiintoista ja ilahduttavaa! Mietin syksyllä, uskaltaisinko kokeilla pelargonin talvetusta sisällä asunnossa, mutta päädyin kuitenkin kellariin. Meillä on pilkkopimeä, hyvin viileä kerrostalon kylmäkellari. Olen käynyt vasta pari kertaa tässä talven aikana katsomassa, miten Prince Gustavit (hehe, meilläkin on kuninkaallisia) jakselevat, ja kastelemassa ihan varovasti. Hengissä näyttävät olevan! Jännittää kuitenkin, selviävätkö ne kevääseen. On kyllä mukavaa kuulla, että myös sisällä huoneenlämmössä talvetettaminen on mahdollista. Kokeilen sitä ensi talvena, jos tämä ei onnistu.

  1. Olipas kiva, että löysit blogiini blogitaukonikin jälkeen!  Myös muiden puutarhablogien lukeminen on ollut hyvin vähäistä talven aikana. Ja näyttääpä sinun blogillasi muuttuneen nimikin tässä välissä. Vai majoitat sinä kuninkaalisia kellarissa! 🙂 Kellarisi saattaa olla sisätiloja parempi talvetuspaikka. Sinulla on ilmeisesti useampi samaa lajiketta? Minulla on nyt vain tämä yksi. Talvetettavia yksilöitä kannattaisikin olla useampi, sillä jonkin verran saattaa tulla katoa, vaikka talvetusolosuhteet olisivat ihan optimaalisetkin.

 2. Tämäpä tuli yllätyksenä!

  Minä en ole monta kukkasta elämässäni saanut pysymään elossa ja täällä pelargoni on talvehtinut ihan siellä samalla paikalla missä se seisoi koko kesänkin, keittiön ikkunassa. En edes tiennyt että niitä pitäisi jotenkin talvehtia, eikä se näytä niin kauhealtakaan!

  Ihmeiden aika ei ole ohi.

  Mukavaa keväänodotusta!
  T. Minna

  1. Kiva kun kävit vierailulla blogissani Minna! Huonekasviasioissa viherpeukaloni on keskellä kämmentä. 🙂 Pelargonit sopivat varmaan vähän suurpiirteisemmälle viherpeukalolle, koska tykkäävät kuivahtaa kastelukertojen välissä! Jalopelargoneja ainakin käytetään myös huonekasveina. Ulkoa sisälle siirtäminen on varmaan aika rankka muutos pelargoneille. Ehkä koko ajan sisällä olevat sopeutavat paremmin myös talveen? Joka tapauksessa, mahtavaa kuulla, että pelargonisi voi hyvin! Se on aivan selvästi viihtynyt hoidossasi. 🙂

   1. Mulla pelargoonit unohtu kastelematta koko talven ajaksi. Nyt niissä ei ole yhtään vihreää. Onko peli pelattu niiden osalta?

    1. Moikka pirkko! Pelargoniesi kohtalo on jo varmasti selvinnyt kun vastailen näin myöhässä. 🙂 Todennäköisesti eivät selvinneet hengissä. Ihan pimeässä ja sopivan viileässä ehkä pieni mahdollisuus selvitä ilman yhtään kastelua.

 3. Hei, ajauduin blogiisi Puutarhurin majan nettisivuilta. En ole koskaan aikaisemmin talvehdittanut pelargonioita, kun ei ole ollut viileää paikkaa niille. Mutta nyt kokeilusi/kuvaelmasi luettuani aion tänä syksynä testata sen ihan itse normaaleissa huoneolosuhteissa.
  Löysin Plantagenista keväällä ihanan pinkkiä pelargoniaa, jotka ovat kukkineet pihalla ruukuissa upeasti koko kesän ja olisi sääli heittää ne pois, jos ne saakin talvehtimaan ja kukkimaan ensi kesänä uudestaan. Kiitos kivasta postauksestasi. Palaan lukemaan blogiasi myöhemminkin. Kivaa syksyä!

  1. Mukava kun vierailit blogissani Pirre! Myöhemmissä blogiteksteissäni kerronkin, että Ingrid pelargoni ei lopulta selvinnyt talvetuksesta. Pelargonien talvetusta kannattaa kyllä kokeilla! Mielestäni tosi jännittävää ja eihän siinä lopulta häviä mitään, jos talvettaminen ei onnistu. 🙂 Mukavaa syksyä myös sinulle ja onnea pelargonien talvettamiseen!

Kommenttisi piristävät päivääni

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kuvan suurin sallittu koko: 1 Mt. Sallitut liitetyypit: kuvatiedosto. Drop files here