Potageri – Puutarhasuunnitelma

Tein viime syksynä Ahlmanin pihasuunnittelukurssilla suunnitelman siirtolapuutarhapalstalleni. Kirjoitin muutaman postauksen viime vuoden puolella puutarhasuunnitelmastani (Millainen on cottage gardenPuutarhan tilat alkavat hahmottua, Varjopuutarha ja sivupiha sekä Oleskelualueet ja vaja) Äskettäin muistin, että yksi osa suunnitelmasta on vielä kokonaan esittelemättä! Palstan perälle on nimittäin tulossa kaunis keittiöpuutarha, potageri.

Villiintynyt tatar.
Huh! Toivottavasti tästä näkymästä päästään ensi kesänä eroon.

Vanha huonokuntoinen puutarhavaja ja villiintynyt tatar sekä muu ryteikkö saavat tehdä tilaa kukkivalle hyötypuutarhalle. Potagerin pohjan aion tehdä peittämällä tasoitetun pohjamaan mustalla muovilla jonka päälle laitan pikkukiviä, hiekkaa tai kivituhkaa. Toivon, että tämä riittää estämään tatarin kasvun.

Puutarhasuunnitelma siirtolapuutarhapalstalle.
Keittiöpuutarha sijoittuu aivan palstan perälle. Potageriin on varattu paikka kasvihuoneelle.

Potagerin kasvit tulevat pääosin viljelylavoihin ja ruukkuihin. Haaveilen punatiilistä muuratusta kasvilavasta, jossa olisi vanhoista ikkunoista tehty kansi. Potagerin aidaksi aion kasvattaa iisoppiaidan. Puutarhasuunnittelukurssin vetäjä kertoi meille iisopista. Se muodostaa kauniita tuuheita pensasmaisia kasvustoja ja on kiva vaihtoehto meillä huonosti talvehtivalle laventelille. Iisoppi on syötävä ja sen kukat tuoksuvat voimakkaasti. Iisoppi sopii loistavasti cottage gardenin ja potagerin maailmaan. Iisoppiaidan rajaaman sisäänkäynnin molemmin puolin tulee köynnösobeliskit. Kärhöt sopisivat tähän paikkaan todella kauniisti.

Potager suunnitelma.
Iisoppiaidan rajaama potageri alue päällystetään pienillä kivillä tai kivituhkalla. Vasemmassa reunassa on tila komposteille. Potagerin kasvit tulevat ruukkuihin ja viljelylavoihin. Oikeaan reunaan tulee turveharkoin rajatulle alueelle mongolian vaahtera, pensasmustikoita ja atsalea.

Potageriin on varattu paikka myös kasvihuoneelle. Siirtolapuutarhapalstalleni saa rakentaa vain kaksi rakennelmaa mökin lisäksi. Koska palstalleni tulee varasto on paikka enää yhdelle rakennelmalle. Haluasin puutarhaani pihakeittiön, pergolan ja kasvihuoneen, mutta voin valita näistä vain yhden. Kasvihuone sopisi täydellisesti potageriini, mutta niin sopisi myös katettu kesäkeittiökin oleskelualueen yhteyteen. Luulen, että mietin valintaani vielä tulevan vuoden. Ensi kesänä en kuitenkaan vielä ehdi niitä toteuttaa.

Potageriin nurkassa on paikka komposteille. Yhteen kompostiin aion istuttaa tuttuun tapaan kesäkurpitsan. Potagerin vastakkaisessa nurkassa on paikka puulle. Tällä hetkellä suunnitelmani on istuttaa siihen mongolianvaahtera. Puun juurelle suunnittelin atsaleaa ja kahta pensasmustikkaa sekä muita happamen maan kasveja. Puu ja pensaat tulisivat muuta maan pintaa hieman korkeammalle turveharkkojen rajaamalle alueelle. Potagerin pitkälle sivulle, palstaa rajaamaan laitan luultavasti vadelma-aitaa.

Keittiöpuutarhaan tulee kasveja myös ruukkuihin. Tarkoituksena on yhdistää syötäviä kasveja ja koristekasveja. Monet kauniit kasvit ovat myös syötäviä. Esimerkiksi pelargonistakin on olemassa syötäviä lajikkeita!
Kompostiin tulee tietenkin kesäkurpitsa.

En millään malttaisi odottaa, että pääsemme purkamaan vajaa ja aloittamaan palstan uudistustöitä. Ensi kesänä ei kaikki tule valmiiksi, se on selvää. Mutta uskon, että syksyllä ollaan iso askelel lähempänä unelmieni cottage garden puutarhaa!

19 vastausta artikkeliin “Potageri – Puutarhasuunnitelma”

 1. Aitana en ole iisoppia kokeillut, mutta mökillä minulla kasvaa sitä ja suosittelen ehdottomasti!. Talvehtii, on upean sininen ja lisäksi perhosten suosiossa. Vaikea valinta kasvihuoneen ja kesäkeittiön välillä..,

 2. Ihania suunnitelmia! Minullakin oli tarkoitus käyttää vaaleanpunaista iisoppia kasvimaani uudistamisessa potageriksi mutta nyt olen vähän kahden vaiheilla. Entuudestaan se kasvaa meillä kuivemmilla paikoilla, eikä siementämisestä ole ollut ongelmaa. Kylvin nyt talvella keräämiäni siemeniä ja niiden elinvoima oli räjähdysmäinen. Itivät muutamassa päivässä ja varmaan 101 prosenttisesti😉 Muhevassa potagerissa kasvista saattaa saada ongelmia.
  Tuo tatar näyttää myös pelottavalle. Voimia tatartaisteluun👍

  1. Tatar ei sovi lainkaan näin pienelle tontille. Apua, toivottavasti en saa iisopista maanvaivaa sen tilalle! Aidan toiselle puolelle on tulossa nurmikkoa ja toiselle pikkukiviä / kivituhkaa. Jospa nämä pitäisivät sen kurissa.

 3. Joskus näin myynnissä sellaisen rakennuksen missä oli kasvihuone ja puutarhavaja samassa rakennuksessa. Siina rakennuksen toinen pää oli vaja ja toinen pää kasvihuone. Oli kaunis. Sellaisella yhdistelmällä saisit vielä rakentaa kesäkeittiökin 😊

  1. Hyvä vinkki! Tuollainen kombo olisikin aika kiva. 🙂 Meillä tosin on jo erilliselle vajalle rakennuslupa haettuna. Valmiita vaihtoehtoja rajoittaa harjakorkeus, joka saa olla siirtolapuutarhassamme vain 2,1 m. Onneksi löysimme kivan valmiin vajapaketin, jossa kaikki muutkin ehdot täyttyivät.

 4. Hyvälle vaikuttaa suunnitelmasi! Vaikka työtä tietenkin on paljon se lopputulos on aina palkitsevaa. Mukavia suunnitteluja 🙂

 5. Oi, mikä suunnitelma! Kuulostaa ihanalta ja melko isotöiseltä. Lopputulos kyllä sitten palkitsee taatusti. 👍 Meillä piha on nyt todella avoin kun jouduttiin pari vuotta sittrn uusia kaikki hedelmä puut. Nyt kun ne on pieniä tekisi mieli änkeä joka paikkaan jotakin, mutta yritän ajatella tulevaa. Ettei käykin sitten liian ahtaaksi kun puut saavat kokoa. Niitä kun on neljä: kirsikka, luumu, omppu ja päärynä.

  1. Töitä tulee riittämään ja muutosta on pakko jakaa useammalle vuodelle. Sinulla onkin ihana kokoelma hedelmäpuita. 🙂 Meillä on palstalla vain kaksi hieman huonokuntoista omenapuuta. Paperille piirtäminen auttaa ainakin minua hahmottamaan puiden tulevaisuudessa vaatimaa tilaa.

 6. Kasvihuone, lava ja pergola voisiko ne muodostaa yhden rakennelman? Kasvilavan sokkeli punaisista tiilistä kuullostaa hyvän näköiseltä ja se tasaa keväisen päivän lämpöä kasveille. Vanhat savitiilet sopii puutarhaan moneen käytöön.  Ainoa miinus niissä on että pakkanen rikkoo niitä jos jäävät syksyllä märäksi.

  1. Pergola sopisikin hyvin kivaksi oleskelupaikaksi kasvihuoneen yhteyteen. Pitääpä miettiä josko tämän voisi jollain tapaa toteuttaa. Vanhat savitiilet ovat tosiaan kauniita ja käytännöllisiä. Meillä oli niitä edellisessä puutarhassa polkuina.

Kommenttisi piristävät päivääni

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kuvan suurin sallittu koko: 1 Mt. Sallitut liitetyypit: kuvatiedosto. Drop files here