Valkoinen oli hetken taas nimetön

Puutarhallinen täynnä tuntemattomia kasveja! Ja kaiken keskellä vanhan puutarhan juuri hoitaakseen saanut puutarhuri miettii mistä ihmeestä aloittaisi. Aikalailla näin kävi itsellenikin ostaessani siirtolapuutarhamökin ja palstan kaksi vuotta sitten. Puutarhaharrastusta oli tuolloin takana jo kymmenkunta vuotta, mutta tuntui että monta asiaa sai opetella ihan alusta. Siirtolapuutarhan perinnekasvit olivat aivan outoja puhumattakaan täysin erilaisesta maaperästä ja eteläisemmästä kasvuvyöhykkeestä.

Olen pikkuhiljaa saanut nimettyä siirtolapuutarhapalstani tuntemattomia kasveja. Välillä tunnistuksessa tulee huteja ja muutamia kasveja on vielä kokonaan vailla nimeä. Tämän valkoisen kukan olin tunnistavinani jo viime kesänä vanhan perennakirjan avulla helminukkajäkkäräksi. Tunnistus jäi kuitenkin kaihertamaan mieltä, koska tuntomerkit eivät ihan täsmänneet. Näin joku viikko sitten lähikuvan helminukkajäkkärästä jossain blogissa (en nyt yhtään muista kenen omassa) ja eihän kukkani ollut ollenkaan sen näköinen!

Koreakärsämö on ojakärsämön kerrottukukkainen muoto.
Valkoinen kaunotar oli hetken vailla nimeä.

Hetken valkoinen kukkani oli taas vailla nimeä, mutta parempi nimettömänä kuin väärällä nimellä. Googlen kuvahaku on heti kokeneen puutarhurin jälkeen paras tunnistusapulainen. Sen avulla kukkani sai uuden nimen. Se on koreakärsämö! Koreakärsämö on luonnonvaraisen ojakärsämön kerrannaiskukkainen muoto. Kukka on vanhanajan perenna ja se kuuluu asterikasveihin. Puutarhamyymälä Flör kertoo koreakärsämön olevan helppohoitoinen ja monikäyttöinen perenna, joka viihtyy runsasravinteisessa hiekkamultaisessa maassa. Saman lähteen mukaan koreakärsämö sopii aurinkoisille kasvupaikoille mm. salvioiden, poimulehtien ja tädykkeiden kanssa.

Valkoinen kerrottu pieni kukka.
Koreäkärsämö kasvaa pensasmaisesti. Pienet valkoiset pallerot ovat aika somia.
Koreakärsämön lehdet ovat kapeat ja suipot.
Koreakärsämön lehdet ovat kapeat ja suipot. Kukat kasvavat ilmavissa tertuissa.
Kukkakimppuun korakärsämöä.
Koreakärsämö sopii hyvin leikkokukaksi ja kuivakukaksi. Tähän kimppuun poimin lisäksi mm. harmaamalvikkia ja kukintansa lopulla olevia pikkusydämiä.

Oletteko te yhden puutarhan puutarhureita vai onko hoidossanne ollut useampia puutarhoita? Hyvää tiistaita kaikille. Pian onkin jo syyskuu!

10 vastausta artikkeliin “Valkoinen oli hetken taas nimetön”

  1. Olikin itselleni aivan uusi tuttavuus. Kivan näköinen <3

  2. Uusi ja outo tuttavuus. Ei ole tullut vastaan taimimyymälöissäkään. Kasvi on tosiaankin rakenteeltaan ojakärsämön näköinen. Sopii hienosti vaasikimppuusi 🙂

  3. Niin paljon on tässä mökkitontilla puutarhapuuhaa, että olen ehdottomasti yhden puutarhan ihminen. Siitäki pitää välillä ottaa etäisyyttä ja käydä kaupungissa lepäämässä. 🙂

  4. Kyllä me olemme kahden puutarhan koukussa. Mökki noin 4300 neliötä on Saukkolassa ja koti Lohjalla rivarin pääty asunto joka on aika iso kun taloyhtiö on antanut päädyn minun laittaa kukille ja istutuksille. Missä se sinun siirtolapuutarhasi on. Vai oliko se juuri Litukalla. Kasvisi on minulle uusi tuttavuus.

    1. Mökkipuutarhassasi on ainakin tilaa kaikenlaisille kokeiluille. 🙂 Kun on kaksi puutarhaa on niistä mahdollisuus tehdä ihan eri tyyliset. Mökkini on Nekalan siirtolapuutarhassa Tampereella.

  5. Hetken luulin, että se olisi morsiusleinikki. Niin samantapaiset kukat on siinä, mutta ehkä vielä pallomaisemmat kuin tuolla. Onneksi vain yhden puutarhan hoitaja, siinä kun on kokoa ja puuhastelua ihan tarpeeksi. Hyvää syyskuuta!

Kommenttisi piristävät päivääni

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *

Kuvan suurin sallittu koko: 1 Mt. Sallitut liitetyypit: kuvatiedosto. Drop files here