Vihanneskrassi (Lepidium sativum) on mainio yrtti sisäkasvatukseen. Sen kirpeän makuisia ituja on helppo kasvattaa vaikka märän talouspaperin päällä. Vihanneskrassia voi kasvattaa myös mullassa tai erillisissä idätysastioissa. Kasvatus on helppoa, kunhan huolehtii että siemenet pysyvät tasaisen kosteina.
Siemenet itävät nopeasti. Jo vajaan viikon kuluttua pääsee maistelemaan tuoreita ituja. Vihanneskrassin tulinen maku sopii hyvin moniin ruokiin. Sen maku muistuttaa hieman piparjuuren makua. Nuoria versoja voi napsia vaikka sellaisenaan. Vihanneskrassin ituja voi laittaa esimerkiksi leivän päälle, keittoihin ja salaatteihin. Vihanneskrassia kannattaa kokeilla myös perinteisten sandwitchien täytteeseen, munakkaisiin ja perunamuusiin!
Vihanneskrassi kuuluu ristikukkaiskasvien heimoon ja se on sukua mm. kaaleille, sinapille (jonka siemeniä voi myös idättää syötäväksi) ja vesikrassille. Vihanneskrassi sisältää runsaasti A-, C- ja K-vitamiineja.
Kokeilin vihanneskrassin kasvatusta Nelson Gardenin valmiilla idätyspaketilla. Paketissa on neljä pussia krassin siemeniä ja idätysastia, jota voi käyttää myös muiden pienten siementen idätykseen.
Astia täytetään vedellä ja sen päälle asetetaan reiällinen kansi. Yhden pussin siemenet ripotellaan kannen päälle.
Siemenet kastellaan suihkuttamalla. 2-3 päivän kuluttua vesi kaadetaan pois ja vaihdetaan tuoreeseen. Siemenet pidetään suihkuttelemalla kosteina, kunnes itujen juuret ovat kehittyneet ja ne ylettyvät ala-astiassa olevaan veteen. Omia itujani ei tarvinnut kastella aloitussuihkuttelun jälkeen lainkaan. Astiassa oli niin paljon vettä, että se otti ritilään kiinni ja siemenet pysyivät kosteina.
Sato on valmista korjattavaksi vajaan viikon kuluttua.
Iltapalaksi pastasalaattia, kananmunaa ja itse idätettyjä vihanneskrasseja. 🙂
Onpa idätys tehty helpoksi ja siistiksi!
Tuossa valmiissa alustassa on se hyvä puoli, että kastelusta ei tarvitse huolehtia niin usein.
Hei,
Minä käytän tuota idätyslaatikkoa niin, että leikkaan talouspaperista ristikon levyisen kaistaleen, jonka päät ulottuvat kummaltakin puolelta – ristikon ja alaosan välistä – veteen asti. Näin toimien siemenet itävät ja kasvavat nopeasti. Kertaakaan en ole suihkutellut ja lopputulos ollut joka kerta täydellinen.
Muutaman kerran olen vetänyt idut juurineen talouspaperista. Onko muilla kokemusta, voiko idut syödä juurineen?
Olisipa minun keijunmekot yhtä nopeita 😀. Mukavaa päivää sinulle!
Ja mun basilikat. 🙂 Mukavaa viikonloppua!
En ole ennen nähnyt tällaista idätys laatikkoa. Helpolta ja mukavalta tuntuu idättää varmasti tällaisessa tapauksessa. Minä olen idättänyt joskus erilaisia ituja. Pitäisi herättää henkiin tämäkin juttu. Herneenversoja olen idättänyt kaksi kertaa. Tänä aamunakin söimme niitä leivän päällä.
Herneenversoja pitäisikin kokeilla idättää. Silloin tällöin ostan kaupasta valmiin ruukun. Itse kasvatetut olisivat varmasti parempia ja edullisempia!
Näyttääpäs tuo helpolta ja kätevältä:) Pitäisikin kokeilla tuollaista idätyslaatikkoa! Mukavaa viikonloppua♥
Kun kuvan kasvualustaan laittaa alustan levyisen talouspaperin – jonka päälle siis siemenet kylvetään – niin, että sen päät ulottuvat altaan ja ritilän raosta veteen asti, pysyy kasvualusta koko ajan kosteana 🙂