Tanssiiko teistä kukaan muu taimitangoa? Sen askelet ovat yksinkertaiset ja ne menevät jotakuinkin seuraavasti. Taimi kurkottelee sorjaa varttaan auringonvaloon päin ja puutarhuri kääntää sitä 180 astetta. Taimi kääntyy taas ikkunaan päin ja puutarhuri pyöräyttää pottia puoliympyrän verran. Taivutus ja pyörähdys vuorottelevat, kunnes pitkänhuiskeaksi kalvakkaaksi honkkeliksi kasvanut taimi on valmis siirrettäväksi pihalle auringon ja tuulen tanssitettavaksi.
Aikaisin kylvettävien kasvien haasteena on riittävä valonsaanti. Kasveille hyödyllisintä valoa ovat sinisen ja punaisen värin aallonpituudet. Nuoret taimet tarvitsevat enemmän sinistä valoa ja kukkivat kasvit punaista. Kasvit tarvitsevat valoa noin 12 tuntia päivässä. Kasvilamppu kannattaa sijoittaa mahdollisimman lähelle kasvia. LED lamput ovat energiatehokkaita ja turvallisia, sillä ne eivät lämpiä kuten hehkulamput ja halogeenit.
Varsinaisten kasvilamppujen jälkeen kasveille parhaita valonlähteitä ovat energiansäästölamput ja loisteputkilamput. Tavalliset hehkulamput ja halogeenit eivät sen sijaan sovi kasvien lisävaloksi.
Netistä löytyy paljon yksityiskohtaistakin tietoa kasvien valaistuksesta. Jos valon aallonpituuden spektrit eivät innosta, lukaise Meillä kotona -sivuston aloittelijallekin sopiva artikkeli kasvivalaistuksesta. Suosittelen tutustumaan myös Saaristopuutarha blogin parin vuoden takaiseen kasvilamppu vertailupostaukseen. Saaristopuutarha blogi on muutenkin varsin mainiota luettavaa.
Hankintalistallani on jo pitkään ollut kasvilamppu. En kuitenkaan ole saanut päätettyä millaisen valaisimen tarvitsisin. Ensihätiin viritin chilintaimille lukuvalaisimen, jossa oli tavallinen päivänvalolamppu. Taimet tuntuivat kuitenkin kaipaavan kipeästi lisävaloa.
Niinpä taimitangoon kyllästyneenä ostin Prisman lamppuosastolta Airamin LED kasvilampun. Pidin 15 euron hintaakin melko kohtuullisena. Lampun käyttökustannuksetkaan eivät päätä huimaa. Lampun teho on 10W, joten sen kuluttaman sähkön hinnaksi tulee vain muutama sentti päivässä. Lampun käyttöiäksi luvataan 15000 tuntia. Jos lasketaan, että lamppu on minulla käytössä 12 tuntia päivässä kolmena kuukautena vuodessa, on lampun odotettavissa oleva elinikä lähes 14 vuotta!
Kun taimet eivät enää tarvitse lisävaloa voi valaisimeen vaihtaa takaisin tavallisen lampun. Näin päästään myös erillisen taimivalaisimen säilytysongelmilta. Isoa taimialaahan tämä lamppu ei riitä valaisemaan. Suuremmille taimimäärille täytyy olla useampi lamppu tai isompi kasvivalaisin.
Chilit tuntuivat piristyvän silminnähden uudesta lampusta. Ja kun lampun värilämpötila on puutarhurinkin silmälle miellyttävän puhtaan valkoinen (4000K), voin vain todeta, että ei lainkaan pöllömpi hankinta. Eli jos kotoa löytyy sopiva valaisin, voi Airamin kasvilampulla saada melko edullisesti varsin toimivan kasvivalaisimen.
Käy kurkistamassa myös Puutarhurin Majan puodin valikoima!
Mukavaa ja valoisaa loppuviikkoa!
Täytyy tosiaan hankkia kasvivalo, kiitos postauksesta. Kaikista suloisin pöydällä on Iris.
Lisävalolla on yllättävän suuri merkitys taimille. Samaa mieltä, Iris on pöydän suloisin kukka! 🙂
Minäkin hankin pari viikkoa kasvivalon ja sen vaikutuksen taimiin huomaa tosiaan nopeasti. Ihanaa keväistä tunnelmaa jo siellä! Hyvää naistenpäivää!
Ihan totta! Harmittaa vain, etten ole hankkinut valoa jo aikaisemmin. Hyvää naistenpäivää myös sinulle! 🙂
Minulla alkoi taimitangon ensiaskeleet eilen. Onneksi tykkään tanssimisesta 😊
Minun tanssitaitoni taitaa rajoittua taimitangoon. 🙂 Mukavia tanssihetkiä!
Hei, neuvotko minkä värisen valon laitan taimille kasvatusta varten. Kumpi on kasvatusta ja kumpi kukitusta varten. Toisesta säätimestä saan punaista valoa ja toisesta hieman sinertävää. Olen lukenut tästä erilaista tietoa, siksi kysyn.
Täytyy heti alkuun todeta, että minulla ei ole erityisasiantuntemusta kasvivaloista. Olen ymmärtänyt, että sininen valo edesauttaa vihreiden osien kasvua ja punainen edistää kukintaa, mutta näitä molempia tarvitaan hyvinvoiville kasveille. Ajattelisin, että sinertävä / violetti sopii taimille, pelkkä punainen ei liene hyvä.
Tässä vielä artikkeli englanniksi sinisen / punaisen valon eroista: https://www.gardeningknowhow.com/garden-how-to/design/lighting/red-light-vs-blue-light.htm
Iloista kevättä ja terhakoita hyvinvoivia taimia!
Kiitos tästä taimikasvatukseen liittyvästä jutusta. Kasvien toimitus on itselleni ollut toistaiseksi kätevin tapa saada ihanat kukat kesäksi, mutta täytyypä harkita voisiko tosiaan kasvattaa lisävalon avustuksella osan kasveista itse. Ainakin basilikaa olisi kiva kasvattaa itse, kun sitä tulee syötyä melkoisesti.